Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Középkori hangulat a XXI. században

Középkori fesztivált tartottak péntektől vasárnapig a nagyváradi várban, az eseményt a nagyváradi önkormányzat, a vár és a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesülete szervezésében. A három nap alatt bárki ingyen bemehetett, és bepillantást nyerhetett egy középkori vár életébe.

kozepkori hangulat

Péntekem kora délután nyitották meg az eseményt, majd a résztvevő középkori harcosok, mesteremberek felvonulása követett a Körös áruháztól a Szent László (ma Unirii) téren át a várudvarig.

A vár belső udvarában egész hétvégén középkori élőképeket tekinthettek meg az érdeklődők, valamint különféle mesterségek bemutatóit megtekinthették a látogatók. A fesztivál alatt középkori harcbemutatókat is tartottak a várban, és minden este koncertekkel szórakoztatták közönséget. Pénteken a Phoenix, szombaton a Vama, vasárnap pedig a Subcarpaţi nevű formáció koncertjén szórakozhattak a nézők.

Annak ellenére, hogy a nagyváradi vár egy középkori magyar vár, a megyeszékhely lakosságának 24%-a magyar, és a fellépő harcosok, mesteremberek nagy része is magyar volt, nem volt egyetlen magyar esemény vagy koncert sem a három napos fesztiválon..

Vincze-Nagy Anikó