Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Középkori fesztivál lesz a nagyváradi várban

Három napos középkori fesztivált szerveznek Nagyváradon július 7–9. között. Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesülete (APTOR) vezetője és Angela Lupşea, a várostörténeti múzeum igazgatója tegnap sajtótájékoztatón mutatta be a fesztivál programját. A szervezők programokkal és meglepetésekkel teli eseményt ígérnek az oda látogatóknak.

A fejedelmi palota udvara magára ölti majd a középkor hangulatát, stílusát. Az egész udvart a középkori hangulatot idéző módon rendezik be, azt ígérték, hogy még az ott dolgozók is középkori ruhákban, jelmezekben lesznek. A fesztiválon lesznek majd mesteremberek, akik bemutatják mesterségüket, de még viadaloknak is tanúi lehetünk.

kozepkori

Középkori táborok

Több mint 200 színész öltözik majd be középkor jelmezekbe, ők így fogják bemutatni milyen volt az akkori élet. A fesztiválon harmincöt kézműves és mesterember lesz jelen, ők bemutatják, ismertetik a közönséggel a középkori mesterségeket, mint például a fafaragás, agyag-formázás, horgolás, bőrkereskedés, fazekasság, hímzés, bútorfestés, bocskorkészítés, ikonfestés valamint a házi szappankészítés. Ezeket a mesterségeket kipróbálhatják illetve az elkészített termékeket meg is vásárolhatják. A mestereknél gyermekek is kipróbálhatják tehetségüket.

Három nagy viadal is lesz a várban esténként. Két viadal a keleti kapunál lesz, az utolsó pedig, vasárnap a vár udvarában kap helyet.

kozepkori fesztival 2

Zene és gyermekprogramok

Ahhoz, hogy a látogatók minél jobban belemerüljenek a kor hangulatába, a szervezők középkori zenét játszó együtteseket hívtak meg, például a Cimpoierii din Transilvania, a Huniadi Cantores, a Lupus Dacus, valamint Pelegrinii. Pénteken és szombaton tűzzsonglőrök is fellépnek majd. Az esti koncerteken pedig a Cobzality, a Phoenix, illetve a Vama és a Subcarpaţi lép fel. A rendezvényen nem lesz magyar fellépő.

A szervezők az idén külön teret biztosítanak a gyerekeknek, hiszen a tavaly azt tapasztalták, hogy sok gyermek eltévedt, lemaradt szüleitől, és ezt idén szeretnék elkerülni. A téren lesz ugrálóvár és trambulin, kézműves-műhelyek és íjászat is.

A belépés mindenki számára ingyenes.

Kovács Beáta Csilla