Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Középkori fesztivál lesz a nagyváradi várban

Három napos középkori fesztivált szerveznek Nagyváradon július 7–9. között. A fejedelmi palota udvara magára ölti a középkor hangulatát, stílusát. Az egész udvart a középkori hangulatot idéző módon rendezik be, még az ott dolgozók is középkori ruhákban, jelmezekben lesznek. A fesztiválon lesznek mesteremberek, akik bemutatják mesterségüket, de még viadaloknak is tanúi lehetünk.

Több mint 200 színész öltözik be középkori jelmezekbe, ők így fogják bemutatni, milyen volt az akkori élet. A fesztiválon harmincöt kézműves és mesterember lesz jelen, ők ismertetik a közönséggel a középkori mesterségeket, mint például a fafaragás, agyagformázás, horgolás, bőrkereskedés, fazekasság, hímzés, bútorfestés, bocskorkészítés, ikonfestés, valamint a házi szappankészítés. Ezeket a foglalatosságokat kipróbálhatják, illetve az elkészített termékeket meg is vásárolhatják. A mestereknél gyermekek is kipróbálhatják tehetségüket.

Három nagy viadal is lesz a várban esténként. Két viadal a keleti kapunál lesz, az utolsó pedig, vasárnap a vár udvarában kap helyet.

kozepkori feszt

Ahhoz, hogy a látogatók minél jobban belemerüljenek a kor hangulatába, a szervezők középkori zenét játszó együtteseket hívtak meg, például a Cimpoierii din Transilvania, a Huniadi Cantores, a Lupus Dacus, valamint Pelegrinii. Pénteken és szombaton tűzzsonglőrök is fellépnek majd. Az esti koncerteken pedig a Cobzality, a Phoenix, illetve a Vama és a Subcarpaţi lép fel. A rendezvényen nem lesz magyar fellépő.

A szervezők az idén külön teret biztosítanak a gyerekeknek. A téren lesz ugrálóvár és trambulin, kézműves-műhelyek és íjászat is.

A belépés mindenki számára ingyenes.