Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közeleg a harmadik határidő

Egy-két hét múlva tárgyalhatja a felsőház az Embertelen Bánásmódot Megelőző Tanács létrehozásáról szóló törvényjavaslatát, mondta el Biró Rozália RMDSZ-es szenátor pénteken Nagyváradon.
A tanács létrehozását még 2009-ben vállalta Románia az Európai Unió előtt, és másik három országgal egyetemben 2012-ig haladékot kért ennek létrehozására. Ezt a határidőt nem sikerült tartani, ezért Európában egyetlenként az ország újabb halasztást kért, ez 2014 augusztusában jár le, addigra tehát működőképesnek kellene lennie az intézménynek. A képviselőházon átment a törvényjavaslat, azzal a kitétellel, hogy az igazságügyi minisztérium nem ért egyet azzal, hogy az új testület a parlamentnek legyen alárendelve, azt az ombudsman felügyelete alá akarják helyezni. Ez azért aggályos, mert például tavaly közel 27 ezer megkereséssel fordultak a nép ügyvédjéhez, és ezeknek csak elenyészően kis százalékát vizsgálták ki.
A tanács létrehozása nem csak azért lenne fontos, mert az ország képét rombolná, hanem mert valóban szükség van egy független ellenőrző testületre az adott területen.
Fried Noémi Lujza

kozeleg