Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közeleg a halottak napja

A nagyváradi piacok és a megyeszékhely köztemetője előtti virágstandokon megjelent bőséges krizantém-, koszorú- és mécseskínálat is egyértelműen jelzi a mindenszenteknek és a halottak napjának a közeledtét. Tegnap terepszemlét tartottunk a váradi Rulikowski sírkertben, hogy lássuk, a halottakra való emlékezés ünnepén mire számíthatunk.

kozeleg 6

Mindenszenteknek az idei dátuma péntekre esik, de a sírkertben már felkészültek a megemlékezők rohamára. Pásztai Ottó Zsolt, a temető referense elmondta, hogy már egy hónapja készülnek a halottak napjára. Lekaszálták a gazt, összegyűjtötték a faleveleket, folyamatosan seprik a sétányokat, a hulladékokat pedig szelektíven szedik, tehát a pillepalackokat, illetve az üvegeket külön gyűjtik. Ezekből a munkákból pedig nemcsak a temető alkalmazottai, hanem a szociális segélyt kapó emberek (nekik közmunkán havonta egy bizonyos számú órát kell ledolgozniuk) is kivették a részüket. Közülük 10–15 fős csoportot irányított hozzájuk a nagyváradi Szociális- és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO). A temető bejáratnál továbbra is kölcsönözhetők kerti eszközök: ásó, kapa, gereblye, vesszőseprű. Ezeket a személyi igazolvány ellenében ingyen rendelkezésre bocsátják. A közvécék az Európa lakópark felőli bejáratnál és az izraelita temető mellett november 1–3. között lesznek nyitva, a temető ünnepi órarendjéről pedig a későbbiekben fognak dönteni.

„Lényeges tudni, hogy pénteken, azaz november 1-jén tilos lesz gépkocsival behajtani a sírkertbe. Ebben a periódusban csak a mozgássérülteket engedjük be autóval” – figyelmeztetett Pásztai, hozzátéve, hogy még nem dőlt el, szombaton és vasárnap milyen program szerint hajthatnak majd be járműveikkel a látogatók. Az viszont már biztos, hogy autóval 5 lej ellenében a főbejáraton lehet majd behajtani a temetőbe, kifelé pedig csak az Európa lakópark felőli kapun lehet majd távozni. Akárcsak a vízellátás, a közvilágítás is megoldott a sírkertben, a főbejárattól a városi ravatalozó mögötti új parcellákon át egészen a megyeszékhelyet elkerülő útig. A járőrszolgálatot megerősítik. Ebben a temető alkalmazottainak a rendőrség és a csendőrség is a segítségére lesz. Egyébként a hétvégén érdemesebb lesz autóbusszal megközelíteni a sírkertet, mert nehéz lesz parkolóhelyet találni a közelben.

Tegnap a helyszínen tapasztalhattuk, hogy megnőtt a gépkocsiforgalom a köztemetőben, ugyanis egyre többen látogatnak ki, hogy rendbe tegyék elhunyt szeretteik hantjait. Sokan érkeznek virágokkal is, hogy mindenszentekre „ünneplőbe öltöztessék” a sírhelyeket.

A halottak napja közeledtével sírcsokrokkal, élő- és művirágból készült koszorúkkal, gyertyákkal és mécsesekkel bővült Nagyvárad piacainak a kínálata, akárcsak a sírkert buszmegállójában a virágárusoké. Az igényesség függvényében a koszorúkat 5–50 lej között áron lehet beszerezni, az egyszerű gyertyák darabja 0,2 lejbe kerül, a mécsesek 0,5 lejtől 20 lejig kaphatók, a cserepes krizantémokért pedig, amelyeket el is lehet ültetni, mérettől függően 5–20 lejt kérnek az árusok. A nagyfejű krizantémok szálja 2 lej, a kisebbek csokráért pedig szintén 2 lejt kérnek el, de aki többet vásárol, az árengedményt kap. A temető bejáratánál lévő virágárusok hangsúlyozták, hogy a piaci árnál sokkal olcsóbban adják portékáikat, és a látogatóknak nem kell a buszon, a tömegben nyomorogniuk a sírcsokrokkal, koszorúkkal, hanem azokat a busz végállomásán tőlük kényelmesen megvehetik.

Sükösd T. Krisztina