Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közeledik a kullancsidény

Az enyhe tel, a rövidebb talajmenti fagy miatt a szakértők komoly kullancs- és szúnyoginvázióra figyelmeztetnek. A kellemes tavaszi idő csábítja a túrázni, kirándulni vágyókat a természetbe a város szmogos, zajos forgatagából, ráadásul a közelgő, húsvéti, majd május 1-jei hosszú hétvégék is kiváló lehetőséget jelentenek egy-egy huzamosabb táborozásra. Azonban a szabadban való kikapcsolódásra érdemes felkészülni, mert ilyenkor a felhőtlen szórakozást megkeserítheti egy-egy bőrünkbe fúródó, vérünket szívó kullancs. A védekezésről, a fertőzés veszélyeiről Vajda Mónika háziorvost és Mátyási Mátyás állatorvost kérdeztük, valamint Győri György nyugdíjas háziorvos, lapunk Patika rovatának állandó munkatársa is szolgált néhány jó tanáccsal.

kozeledik 2

„Kullancsok mindig voltak, vannak és lesznek. Egyelőre még nincs kullancsveszély, ám amint felmelegszik az idő, előjönnek” – fogalmazott Vajda Mónika, hozzátéve, hogy védekezhetünk ellenük különféle kullancsriasztó spraykkel, bőrre kenhető oldatokkal, krémekkel, melyek elveszik tőlünk a kis vérszívók kedvét. Lehetőleg kerüljük a legelőket, főként, ahol juhnyájak legelnek, az erdőben a vadetetőket, vadcsapásokat, maradjunk a kitaposott ösvényeken, és óránként tartsunk „kullancsvizitet”. Aki pedig gyakran jár kirándulni, túrázni, annak az orvos azt javasolja, hogy oltassa be magát kullancsfertőzés ellen. A doktornő azonban hangsúlyozta, hogy ilyen védőszérum a hazai gyógyszertárakban nem kapható, elsősorban magyarországi patikákban lehet hozzájutni, vagy a háziorvossal is megbeszélhetjük, hogy rendeljen számunkra ilyen vakcinát.

Jó tanács a túrázók számára, hogy jól öltözzenek fel. A hosszú ruházat, a nadrágba betűrt felső, a zokniba betűrt nadrág és a kalap egyszerű, ám hatékony megoldást jelent. Mivel kapható a kullancs eltávolítására készült speciális csipesz, ilyet érdemes magunkkal vinnünk, majd a vérszívó eltávolítása után fertőtleníteni kell a sebet. Ha pedig belázasodnánk, vagy a testünkben marad a kullancs feje, akkor okvetlenül forduljunk orvoshoz.

A kullancsoknak sokféle változata létezik, ezekből csak kevés a fertőző, de sűrű jelenlétük miatt mégis veszélyt jelentenek. Ma már nemcsak a párás aljnövényzetben, erdők-rétek találkozásánál élnek, hanem megtalálhatók a városi parkokban is. Egyébként Nagyváradon a Pece- és Körös-part bozótos területein, illetve a Félixfürdőn szaporodtak el leginkább ezek az élősködők.

Dr. Győri György elmondása szerint a kullancsok mintegy háromszáz féle betegséget terjesztenek, de ezek töredéke veszélyes csak az emberre. Aktivitásuk a tavaszi felmelegedéssel márciusban, áprilisban kezdődik és az őszi fagyok beálltáig tart. A bőrbe fúródva vért szívnak, közben a saját gyomornedvüket az áldozat vérkeringésébe juttatják. Minél rövidebb ideig van a kullancs a bőrben, annál kisebb a fertőzés kockázata. Az élősködő eltávolításakor is megfertőzhetjük magunkat, ha összenyomjuk a kullancs testét. Fontos feljegyezni a csípés időpontját és a pontos helyét, mert a csípés után hat héttel termelődik a szervezetben értékelhető ellenanyag, tehát ettől az időponttól érdemes laborvizsgálatot végezni a fertőzöttség kimutatása érdekében. A kiszedett parazitát ne tapossuk el, ne dobjuk ki, mert a teteméből – egyes gyógyszertárakban kapható kullancsteszttel – azonnal megállapítható, hordozott-e Lyme-kórt okozó baktériumot, vagy sem. Ha a teszt pozitív, vagy a bőrpír kokárda alakú, orvoshoz kell fordulni. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a szakemberek néhány héttel később meg tudják állapítani, tényleg Lyme-kóros-e a páciens. A betegség megállapítása után erősen ajánlott a gyógyszeres kezelés megkezdése. Mivel a betegséget nem lehet azonnal diagnosztizálni, az antibiotikum-kúrát nem célszerű rögtön a kullancscsípés után elkezdeni, mivel a tünetek mögött nem mindig Lyme-kór áll, a kúra viszont nagyon legyengíti a szervezetet, és megnehezíti a kór meghatározását.

Képeink illusztrációk

Képeink illusztrációk

Dr. Mátyási Mátyás is megerősítette, hogy az enyhe tél miatt igen elszaporodhatnak a kullancsok. Tavaly például a tavasz beköszöntével már az első hetekben több kutyát is vittek hozzá, melyeket megcsípett az élősködő. Volt olyan négylábú is, amelyből 20-30 kis vérszívót távolítottak el. Hangsúlyozta, a gond az, hogyha nem vesszük észre ebünkön a kullancsot, az az otthonunkban a kutyáról lehullva tojásokat rakhat, elszaporodhat, és az emberre is veszélyt jelenthet. Házi kedvenceinket kullancs elleni cseppekkel vagy úgynevezett kullancsnyakörvvel védhetjük e vérszívók ellen. Ha mégis kullancs kerülne a bőrükbe, annak eltávolítása után egy-két hétig figyeljük meg az állat viselkedését. Ha levert, lázas vagy véres a vizelete, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert akár babéziózisa vagy Lyme-kórja lehet. Ha időben diagnosztizálják a betegséget, mindkettő gyógyítható.

Sükösd T. Krisztina