Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Közel ezer lakás maradt távfűtés nélkül Váradon

A hét elején a megyeszékhely több pontjáról körülbelül 200 reklamáció érkezett a Termoficare Zrt. hőszolgáltató diszpécserszolgálatához, hogy hidegek a fűtőtestek vagy ezek hőmérséklete nem haladja meg a 32 Celsius-fokot, ami nagyon kevés ebben a kemény télben a lakások befűtésére.

futesmeroket

Hétfőn este nyolc hőközpontnál volt probléma a Rogériuszon, Váradszőllősön és a Dragoş Vodă lakónegyedben. A legrosszabb helyzet a rogériuszi 111-es, 117-es , 118-as, 121-es és 128-as hőközpontoknál volt. A tömbházakba érkező fűtéscsövekben a távfűtésre szolgáló víz hőmérséklete alig érte el az 50 Celsius-fokot. A felelősök azzal magyarázzák ezt, hogy a külső hőmérséklet csökkenése miatt a nyomás a kelleténél alacsonyabb a csövekben, és mire eljut a lakások fűtőtesteibe a meleg víz, addigra az jelentősen lehűl.

Jelenleg a szükséges 6 bar nyomás helyett 4,5 baros nyomás van, éppen ezért már a Termoficare rendelt is egy nyomást növelő szerkezetet (staţie de repompare), mellyel megoldható lesz a fennálló probléma, ám kizárólag a felújított távvezetékek esetében. A régieknél ugyanis fennáll a csőtörés veszélye, és akkor még többen maradhatnak fűtés nélkül. A „helyzetjavító” szerkezet azonban január 15-ére érkezik meg, így csak a jövő héten tudnak hozzálátni annak beszereléséhez. A helyzet tehát addig minden bizonnyal változatlan marad.

Akik a meghibásodásokon túl bármilyen rendellenességet tapasztalnak a fűtésben, jelezhetik a 0800/070-800-as vagy a 0259/467-577-es telefonszámon.