Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kortárs zenei dialógusok

Párbeszédek (Dialoguri) címmel kortárs zenei kamarakoncertet tartottak szerda este a nagyváradi Görög-katolikus Líceum dísztermében. A koncerten fellépett három kolozsvári tanár-előadóművész: Béres Melinda (hegedű), Silvia Sbârciu (zongora) és Tiberius Simu (tenor). A műsoron szereplő, főként 20. századi zeneművek jobb megértését Adrian Pop zeneszerző, a kolozsvári zeneakadémia professzorának rövid ismertetői szolgálták.

A koncert, amit egy nappal korábban Temesváron is bemutattak, figyelemfelhívó és toborzó szándékú volt zeneszakos egyetemisták számára a nyaranta zajló Segesvári Akadémiára, amely mesterkurzusok és koncertek sorával várja minden évben jelentkezőit egy rendkívül sokoldalú, két hétig tartó szakmai műhelymunkára, melyet évről évre neves előadóművész-tanárok és zeneszerzők oktatói tevékenysége fémlejez.

Kortars

A svájci-román együttműködés nyomán létrejött nyári akadémiát 1993-ban alapította Alexandru Gavrilovici hegedűművész, a Berni Szimfonikusok koncertmestere, a fesztivál társszervezője pedig a Kolozsvári Zeneakadémia.

A szerdai kamaraesten a kortárs kolozsvári iskola három alkotójának, Cornel Ţăranu (sz. 1934), Dan Voiculescu (1940–2009), Adrian Pop (sz. 1951) zeneművei kerültek párbeszédbe francia 20. századi zeneszerzők, Arhur Honegger és Olivier Messiaen munkáival. Elhangzott C. Ţăranu Cetini negre – dalok Lucian Blaga verssoraira, O. Messiaen Téma és variációk hegedűre és zongorára, D. Voiculescu részletek a Fabule, illetve Dialoguri c. zongoraminiatúra-ciklusokból, A. Honegger 2. hegedű-zongora szonáta, végezetül pedig A. Pop aforisztikus dalai, Hét Tristan Tzara-részlet.

A zeneszakos egyetemisták, akiknek e koncerttel is fel szerették volna hívni figyelmét a már említett segesvári nyári kurzusokra, csak nagyon csekély számban voltak jelen, de a társszervező Nagyváradi Egyetem zenefakultásának részéről szerencsére volt szakmai közönség, főként fiatal hangszeres oktatók.

Tóth Gábor