Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kortárs zene nemcsak ínyenceknek

Kockázatos akció, ugyanakkor említésre méltó szakmai gesztus volt a nagyváradi filharmónia részéről, hogy egy minden tekintetben „legkortársabb” kamarakoncertet vállalt be (illetve adott otthont annak) szerda este, hiszen sokan vélekednek úgy, hogy ez a műfaj inkább csak szűk körnek, az úgynevezett szakmabelieknek szól, és a szélesebb közönséget egyáltalán nem érdekli, ráadásul váradi viszonylatban is igen ritka az ilyen friss zenei műhelymunka közönség elé tárása. A koncert sovány látogatottsága sajnos tükrözte a kortárs váradi fogékonyság mértékét a mai zene iránt. Összesen 18 néző, köztük főleg zenészkollégák és néhány vállalkozóbb szellemű zenehallgató kísérte figyelemmel a kamaraestet.

Kortars

Ami az előadókat és a szerzőket illeti, ők mindannyian a legjavát adták tudásuknak, mintegy 70 percnyi kísérletező kedvű, jelen környezetünkre a posztmodern mozaikvilág gondolati összetettségének szellemében reflektáló, néhol a múlt zenei értékeibe is kapaszkodó színes hangulat tárult fel előttünk a legszélesebb esztétikai skálán, a jelenlegi értékválságból való kiút keresésének tükrében. A számtalan szuggesztív címre, zeneszerzői fantáziára, hangszertechnikai és elektronikai megoldásokra, a szerzőket ért hazai vagy egzotikus zenei hatásokra itt kitérni túl hosszú lenne, maradjon összefoglalásként annyi, hogy három fiatal magyar (szűkebb értelemben budapesti iskolájú) zeneszerző, Kedves Csanád (sz. 1983, Csíkszereda), Zarándy Ákos (sz. 1982, Budapest), Klenyán Csaba (sz. 1969, Vác) legbensőbb vallomásaiból mintegy 11 alkotást hallgathattunk meg, amelyekben a három aktívan közreműködő szerző mellett olyan kiváló kvalitású fiatal zenészek léptek színpadra, mint Zemlényi Eszter (szoprán), Kiss Péter (zongora) és Szalai András (cimbalom – néhol preparált cimbalom). A kiváló kifejezés szó szerint értendő, hiszen a kortárs zenész minden váratlan újszerűségre való felkészültsége gyakran sokszorosan kell hogy meghaladja a klasszikus technikákban otthonosan nevelkedett előadóét. Kiemelendő az a tény is, hogy ezzel a koncerttel együtt Klenyán Csaba magyarországi klarinétművész, az Új Magyar Zene Egyesület (UMZE) egyik kulcsemberének kápráztató hangszertudását is megcsodálhattuk.

A Percepcionális absztrakciók – új rádióhullámok 2014 címen futó kortárs kamarakoncerttel a hat előadó többek között Bukarestben és Székelyudvarhelyen is fellépett a közelmúltban, Nagyvárad határon inneni körútjuk utolsó állomása volt.

Tóth Gábor