Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Korszerűsítik az Oncsa-telep régi utcáit

Terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatóra invitálta tegnap az újságírókat Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester. Azokat az utcákat vették szemügyre, melyeknek az aszfaltozását, a csatornahálózatok korszerűsítését pár napja fejezték be. Az Oncsa-telep főutcájaként is emlegetett Őrnagy (ma Ion Bogdan) utca két oldalán tettek most rendbe összesen tíz utcát.

korszerusitik1

Az alpolgármester elmondta, ezzel a felújítási projekt korántsem ért véget, ugyanis Nagyváradon még ma is több mint hetven olyan külvárosi utca van, ahol egyáltalán nincs aszfaltút és megfelelő csatornázás. A most befejezett utcákon még akad némi elvégezni való, így a tűzoltócsapok felszerelése, a kanálisszájak kicserélése, de remélhetőleg ezeket a felújításokat végző Selina cég hamarosan befejezi. Mălan elmondta, a város régi negyedeiben, ahol zömmel magánházak vannak, akad egy külön gond, éspedig az, hogy az évek során az úttest szintje magasabb lett, mint a házak udvaraié, ugyanis az utakra az évtizedek alatt egyre hordták a kavicsot, így az magasodott. Ezért jellegzetes probléma, mind Biharpüspökiben, mind Oncsán vagy Ősiben, hogy esőzések alkalmával a víz befolyik az udvarokra a magasabban levő utakról. Ezt próbálták a most rendbetett helyeken úgy megoldani, hogy elhordták az útról a kavicsréteget, és megpróbálták az utat és az udvarok szintjét egyenlővé tenni.

korszerusitik2

Több lakossági találkozót tartottak eddig, ahol a környékbeliek elmondhatták az önkormányzat vezetőinek észrevételeiket, panaszaikat. A tegnapi sajtótájékoztatón is több polgár ment oda az alpolgármesterhez, és felhívták a figyelmét gondokra. Így arra, hogy korlátozni kell a gépkocsik megengedett sebességét, ugyanis a keskeny, külvárosi utcákban sokan úgy száguldoznak, mintha nem is lakott területen autóznának. Mălan elmondta, ezzel kapcsolatban már megvan a határozat és a külváros több szakaszán csak 30 km/óra lesz a megengedett sebesség a gépjárművel közlekedőknek. Az oncsaiak sürgetik amúgy azt is, hogy a negyedben legyen egy nagyobb játszótér is, ugyanis a város ezen részén igen sok a gyerek, akiknek nincs megfelelő, biztonságos játszóterület kialakítva. Mălan erre azt felelte, Oncsán ez lesz a következő munkálat, egy új, nagy játszótér és egy park kialakítása, a tervek szerint jövő nyárára már el is fog ez készülni.

Az Oncsa-telepi tíz utca felújítása 5,2 millió lejbe került, a tervek szerint folytatni fogják a negyed korszerűsítését, majd tavasszal az Ősi negyedben levő le nem aszfaltozott utcák is sorra kerülnek.

Szőke Mária