Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Korszerűsítésekre szólította fel a disznóhizlaldát a minisztérium

A nyári hőségben maradandó és igencsak orrfacsaró jelenség Nagyváradon, hogy időről időre átható disznótrágyabűz lengi át a megyeszékhely lakónegyedeit. Az sem titok régóta (hiszen évek óta áll a bál a bűz miatt nemcsak a sajtóban, de már a politikai berkekben is), hogy a Nagyvárad határában működő Nutripork disznóhizlalda büdösíti be folyamatosan a várost.

korszerusitesre

Pár hónapja Florica Cherecheş, a Nemzeti Liberális Párt Bihar megyei parlamenti képviselője nyújtott be panaszt a Nutripork disznóhizlalda terjesztette bűz miatt az Egészségügyi, illetve a Környezetvédelmi Minisztériumnak. Múlt hét végén féléves értékelőjén a képviselő elmondta, kapott ugyan választ a panaszára, azonban úgy tűnik, a környezetvédelmi tárca illetékesei furcsa mód ódzkodnak attól, hogy konkrét lépéseket tegyenek az ügyben.

A környezetvédelmi minisztérium válaszában annyi szerepel, hogy a Nutripork működési engedélye kapcsán nem találtak szabálytalanságokat.

A disznóhizlalda környezetvédelmi engedélye októberben lejár, és egyelőre kérdéses, vajon a sok gondot okozó és panaszt gerjesztő cégnek meghosszabbítják-e a működési engedélyét. A képviselő mindeddig hiába kérte a minisztériumot, hogy végezzenek helyszíni ellenőrzéseket, és változtassanak az engedélyeztetés feltételein is. A tárca válasza szerint a megyei környezetvédelmi hatóságnak kell mindent megtennie azért, hogy a rendelkezéseket betartassa a céggel, és ha szükséges, az elvárásokon is változtassanak.

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság azonban hónapok óta csak hárít, mondván, hogy ők nem végrehajtó intézmény és egyszerűen tehetetlenek, még akkor is, ha egész városnegyedek úsznak esetenként az átható disznóbűzben.

A környezetvédelmi szaktárca Amelia Şerban főigazgató által szignált válaszában azonban az is benne van, hogy figyelembe véve a több száz lakossági panaszt, a közeljövőben lépéseket fognak tenni afelé, hogy a hizlalda javítson a higiéniai körülményeken, esetleg kevesebb állatot tartsanak ott és korszerűsítsék a hizlalda szellőztető berendezését, illetve a trágya tárolási módját.

Hogy a kétoldalas minisztériumi válaszlevél és a sok felsorolt változtatni való el is éri az eredményét, azt a váradiak valószínűleg a saját orrukkal fogják érezni. Vagy ami még jobb lenne, nem érezni.

Szőke Mária