Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Korszerűsítenék a váradi távfűtési rendszert

Több témája volt annak a tegnapi városházi sajtótájékoztatónak, amelyet Ilie Bolojan, a megyeszékhely polgármestere tartott. Ismertették azt a nagyszabású projektet, mely révén fokozatosan be akarják vezetni Váradra a termálvízzel történő távfűtést.

korszerusetenek

A norvég segítséggel megvalósuló projektet 2016 áprilisáig szeretné a város befejezni, elsősorban a Szőlős negyed egy részét, a rogériuszi piac helyén épült új fedett csarnok környékét és a Nagyváradi Állami Egyetem zónáját szeretnék az új módszeres távfűtésre átállítani. A tegnapi sajtótájékoztatón szó esett a váradi szemétszállítási helyzetről is, Bolojan ugyanis beismerte, még sok javítani való van ezzel kapcsolatban, ahhoz, hogy elmondhassa bárki, hogy Váradon kulturáltan oldották meg a hulladék gyűjtését és szállítását. Az önkormányzat belátta, a két éve elkezdett szelektív hulladékgyűjtési módszer nem vált be Váradon, ezért új megoldást kell erre kidolgozni, ugyanis az EU-s szabványoknak megfelelően egy Várad nagyságú városban a szeméttárolásnak 50 százaléka szelektív módon kell történjen. Ellenkező esetben jelentős pénzbírság jár, s ez a veszély igencsak fenyegeti Váradot is. A váradi kukák, főleg a panelnegyedekben, nem nevezhetők civilizáltnak, ismerte be a polgármester, megoldást kell találni a szeméttárolók környékének takarítására is, és ebbe be fogják vonni a lakótársulásokat is. Elkerített szemetes-konténereket akar az önkormányzat, ahová csak a lakók tudnak majd bemenni s szemetet eldobni. Ezek a tervek szerint a lépcsőházak interfonbelépőjére nyílnának. Így talán el lehetne kerülni azt az áldatlan állapotot is, ami ma uralkodik a megyeszékhelyen a sok guberáló miatt.

A Körös-parton pedig két olyan lerakatot tervez a város, ahova legálisan lehet majd építkezési törmeléket szállítani, melyet sajnálatos módon nagyon sokszor a háztartási hulladékot tároló kukák mellé szórnak, vagy elhagyatott parcellákra csempésznek. A váradi köztisztaságról amúgy a következő napokban közvitát tartanak a városházán, ennek pontos időpontját a sajtóban is meghirdetik majd.

Sz. M.