Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Korszerűbb távfűtést ígérnek

Románia legnagyobb értékű hőszolgáltatás-felújítása kezdődött el Nagyváradon. Ez a beruházás egyedülálló Romániában. Hasonló Ploieşti-en létezik, viszont oda kisebb teljesítményű, ráadásul használt gázturbinát vásároltak Franciaországból. A részletekről tegnap sajtótájékoztatón számolt be a Nagyváradi Hőerőmű Zrt. (CET) székhelyén Mircea Mălan alpolgármester, Nelu Maghiar projektmenedzser, valamint Cătălin Ifrim, a kivitelező ERSACO cég helyszíni munkavezetője.

A tavaszias időben folytatódik a munka

A tavaszias időben folytatódik a munka

Mint Mircea Mălan hangsúlyozta, a hőszolgáltatás felújításának projektje mind értékben, mind fontossági sorrendben a megyeszékhely egyik legnagyobb beruházása. A távfűtés mintegy 140 ezer nagyváradi lakost érint, viszont ez a rendszer 1966. óta nem volt felújítva, emiatt a távfűtés révén nagy a hőveszteség (kb. 30 százalék) és a légszennyezés. A hőerőmű (CET) technológiáját, amely szén helyett földgáz alapú lesz, kicserélik. Maga a projekt, melyet legkésőbb a következő fűtési szezonig, azaz idén novemberig kell kivitelezni hat, úgynevezett alprojektből áll. Ebből három a műszaki részt fedi, és 56,5 százalékban elkészült. A másik három alprojekt része többek között a CET helyszínén lévő épületek, raktárak lebontása. Ez már megvalósult.

Az alpolgármester a tervrajzot magyarázza

Az alpolgármester a tervrajzot magyarázza

Mint a terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón elhangzott, az új távfűtési rendszer révén szinte nullára csökken majd az erőműből eredő légszennyezés, illetve a hőveszteség. Jó hír az is, hogy a következő fűtési szezonban nem emelkedik a gigakalória ára, amely jelenleg 266 lej. Ugyanakkor számos intézkedés révén hatékonyabbá teszik a távhőszolgáltatást. Például e projekt keretében – a lakosság bosszúságára – még tavaly hozzáláttak a távfűtést biztosító főnyomócsövek kicseréléséhez. Ez nemcsak a melegvíz-szolgáltatás szüneteltetésével, hanem a zöldövezetek feltúrásával és fák kivágásával is együtt járt. Mint az alpolgármester hangsúlyozta, szerződésben állapodtak meg a kivitelező céggel, hogy minden egyes kivágott fa helyére – melyek gyökerei beszőtték a főnyomócsöveket, ezért elkerülhetetlen volt a kivágásuk – öt facsemetét fognak ültetni a munkálatok végeztével. Az is elhangzott, hogy márciustól folytatják a főnyomócsövek cseréjét. Eddig 95 százalékukat sikerült felújítaniuk. Márciustól még a Podului utcán, a barokk palotától a Körös áruházig, a Kórház (ma Louis Pasteur) utcán a vasúti sínektől a vérközpontig, a Széles (ma Menumorut) utcán, valamint a Dacia és Vitéz utca közötti szakaszon, egészen a környezetvédelmi hivatalig kell még feltúrniuk az utakat, hogy kicseréljék a főnyomócsöveket. Mindemellett a projekt keretében Váradszőllősön a geotermális fűtésrendszer bevezetését is megvalósítják.

A sajtótájékoztatón bemutatták a projektet

A sajtótájékoztatón bemutatták a projektet

Az új, német gyártmányú gázturbina, amely a projekt értékének mintegy harmadát (85 millió lejt) teszi ki, várhatóan június elejére érkezik meg, és a felvételeinken látható helyszínen készülő épületrendszerben lesz elhelyezve.

Sükösd T. Krisztina