Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Korszerű kardiológiai ellátás

Megnyitották a Viva Anima nevű központot Váradon

 

Még Cseke Attila volt RMDSZ-es egészségügyi miniszter vezetése idején indult az az eurorégiós projekt, amelynek az volt a célja, hogy Nagyváradon egy kardiológiai központot létesítsenek, illetve a Debreceni Egyetemen biztosítsák a szív-és érrendszeri sebészek továbbképzését. A határon átnyúló projekt megvalósult, sőt az idén májusban le is zárult.

korszeru 1Ennek eredményeként pénteken felavatták a Bihar megyei kórház Viva Anima elnevezésű intenzív terápiás ér- és szívsebészeti központját Cristian Buşoinak, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökének jelenlétében. Az eseményen jelen volt még Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, Cornel Popa Bihar megyei tanácselnök, Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzserigazgatója, Cristian Bitea alprefektus, Gheorghe Ionuţ, a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője (CAS), valamint a kardiológiai osztály munkaközössége.

korszeru 2

Buşoi, Carp és Ionuţ

A kórház második emeletén helyet kapó érrendszeri-kardiológiai központban Carp végigvezette Buşoit, bemutatva neki a CEVIVA uniós projekt révén modern technológiával felszerelt intenzív terápiás osztályt, a műtőket, a speciális, utolsó generációs felszerelésekkel (lélegeztető és EKG-készülékekkel) ellátott kórtermeket. Mint hangsúlyozta, a nagyváradi városháza és a Debreceni Egyetem által indított közös projektnek még 2007-ben megszületett az ötlete, 2009-ben leadták a terveket, amelyre megkapták az uniós támogatást, kétmillió eurót, amelyből 1,8 millió Nagyváradé lett (ennek 98 százaléka vissza nem térítendő), a fennmaradó összeget pedig a debreceni partner kapta, amelynek 95 százaléka vissza nem térítendő. Carp arra is kitért, hogy az új angiográf-készülékre csütörtökön kapták meg a működési engedélyt, így azt a héten felszerelik és működésbe is helyezik az új kardiológiai központban, akárcsak a régi angiográfot, amely szintén ott kap majd helyet. Ezt a két speciális műszert az ideggyógyászatban is alkalmazni fogják.

Ilie Bolojan köszönetet mondott a projektben részvevőknek, hangsúlyozva a Debreceni Egyetemmel való kiváló együttműködést, majd a CNAS vezetőségének is köszönetét tolmácsolta, miszerint az egy reális partner a váradi egészségügyi rendszer működésének biztosításában. Buşoi megjegyezte, hogy a látottakból azt a következtetést vonta le, miszerint a nagyváradi egészségügyi ellátás példaértékű Romániában. „Most egy olyan projekt végére értünk, amelynek eredményeként színvonalas orvosi ellátást biztosítanak majd a pácienseknek. Meggyőződésem, hogy az itt dolgozó szakorvosok szakképzettsége is méltó lesz ehhez a központhoz” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egészségbiztosítónak a jövőben megoldást kell találnia arra, hogy hasonló befektetésekre bátorítsa azokat a kórházakat, amelyeket az önkormányzatok tartanak fenn.

A nemzeti liberálisok által tartott megnyitón még csak fel sem merült azoknak a magyaroknak a neve, akiknek meghatározó szerepük volt e projekt megálmodásában. Ezzel kapcsolatban Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő véleményére voltunk kíváncsiak. „Örülök, hogy a pályázat sikeresen a végéhez ért, viszont úgy vélem, az egészségügyben a politikát félre kéne tenni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a projekt létrejöttében döntő szerepe volt dr. Jagamos Endre kolozsvári születésű, jelenleg Debrecenben élő szívsebésznek. „Ha mások nem tették meg, én megköszönném neki a segítséget, mert nélküle nem jöhetett volna létre ez a projekt. Rajta kívül még két magyar embernek volt döntő szerepe terv megvalósításában, őket viszont nem nevezném meg. Úgy vélem, a kardiológiai központ megnyitóján olyan emberek voltak jelen, akiknek semmi közük sem volt a projekthez, akik pedig döntő szerepet vállaltak benne, azok nemcsak meghívást nem kaptak a kardiológiai központ megnyitójára, hanem meg sem említették a nevüket” – nehezményezte Cseke, akinek szintén komoly szerepe volt e projekt létrejöttében.

Sükösd T. Krisztina