Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Korszerű eljárással cserélik a szennyvízvezetéket

Nagyváradon több helyen is dolgoznak az Aparegio projekt keretében a szennyvízvezetékek felújításán. Tegnap Mircea Mălan váradi alpolgármesterrel a váradi Brâncoveanu utcába, illetve az Aradi útra látogattunk ki. Mindkét helyen csatornacsere folyik, azonban a különbség több szempontból is hatalmas: míg az első helyen a hagyományos módszerrel cserélik a csöveket, azaz feltörik az aszfaltot, kiássák az árkot, kicserélik a csövek, betemetik az árkot, a második helyszínen az úgynevezett spiráltekercselt technológiát használják.

Egyetlen teherautón minden ott van Fotó: Csikos Rolland

Egyetlen teherautón minden ott van
Fotó: Csikos Rolland

A Brâncoveanu utcában Ovidiu Gavra, a Nagyváradi Vízművek Zrt. igazgatója és az alpolgármester beszéltek a projektről. Mint elhangzott, 2015. december 31-éig el kell készülniük a munkával, a projekt egyébként 2011–2015. között tart, és áfa nélkül 83,2 millió euró összértékű, ebből a Bihar község kilépését követő újraosztás és megtakarítások nyomán Nagyváradon összesen 101,2 millió lej értékű beruházást szerződtek le. A munkálatok folynak, a Selina által visszamondott egyik szerződésre újból kiírták a közbeszerzési eljárást.

Jól ismert kép a feltúrt utcáról Fotó: Csikos Rolland

Jól ismert kép a feltúrt utcáról
Fotó: Csikos Rolland

Az is elhangzott, hogy a régi módszerrel napi 12 méternyi vezetéket tudnak kicserélni, ellenben a második helyszínen, az Aradi úton használt korszerű eljárással napi 60 méternyi csövet cserélhetnek ki, méghozzá az úttest feltörése nélkül. Az Aradi úton egyetlen, nagyobb teherautó áll, az összes szükséges felszerelés azon van, és a munkavégzéshez elég a csatornafedelet felnyitni. Mint a kivitelező Gavella céget képviselő Radu Bogdan és Corina Durlescu, a technológiát birtokló SEKISUI SPR Romania vezérigazgatója elmondta, miután kitisztítják a régi betonvezetéket, egy összepréselt műanyagcsövet engedne le abba, két fémszállal. A fémszálakat a szükséges hossz elérésekor elvágják, ezt követően a cső kitágul a megfelelő méterig. A fogyasztók csatlakoztatásához sem kel utat bontani, ugyanis egy távvezérelt robot vágja ki, illetve hegeszti össze a megfelelő helyeken a vezetékeket. Mivel a régi betoncsövek ovális alakúak, közöttük és a belső spiráltekercseléssel készült cső között kitöltik a teret nagyszilárdságú anyaggal. Az eljárást egyébként egy belső kamerával nyomon követik, így azonnal látják, ha valamilyen probléma adódik.

Mint megtudtuk, eddig csak Bukarestben használták az eljárást, melyet azonban több keskenyebb, városközponti területen is alkalmaznak majd, például a Szilágyi Dezső (ma Moscovei) utcában és a Széchenyi téren (ma Parcul Traian).

Fried Noémi Lujza