Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Korszakok és stílusok zenéi

A Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében a ma este előadott művek a 17. század végétől napjainkig ölelik fel korszakok és stílusok zenéit. Romeo Rîmbu, a filharmónia állandó karmestere vezényel, meghívottként pedig a Bukaresti Országos Rádiószolgáltató Társaság szólistája, Cristina Anghelescu hegedül.

Cristina Anghelescu és Romeo Rîmbu

Cristina Anghelescu és Romeo Rîmbu

Ma 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia négy zeneszerző egy-egy darabjával kedveskedik a közönségnek: Adrian Iorgulescu (1951–) Divertimento vonószenekarra, W. A. Mozart (1756–1791) 2., D-dúr hegedűverseny, op. 211, Henry Purcell (1659–1695) Abdelazer-szvit, valamint Benjamin Britten (1913–1976) Variációk és fúga egy Purcell témára című műveivel.

Romeo Rîmbu rendkívül széles zenei skáláról beszélt az este programja kapcsán, megemlítve, hogy jóllehet több alkalommal is léptek már fel együtt Cristina Anghelescu hegedűművésszel, Mozartot most először játszanak együtt. Az Anghelescu által választott hegedűverseny egy kevésbé játszott darab (a 3-as, 4-es és 5-ös hegedűversenyekhez képest), de nagyon szép és dallamos. Purcell szvitjét illetően Rîmbu megemlítette a jól ismert áriát, amelynek témájára épít Britten három évszázaddal később keletkezett darabja, átvéve ezt a melódiát. A darab érdekessége az is, hogy mesélővel vagy anélkül szokták előadni, aki a játék alatt bemutatja az egyes hangszereket a közönségnek. A ma esti bemutatón nem lesz mesélő.

A szervezők és meghívottak mindenkit szeretettel várnak.

Szamos Mariann