Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kőrösi Csoma Sándor nyomában

Sok érdeklődőt vonzott az az ismeretterjesztő előadás, amelyet hétfő délután tartottak a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban. A meghívott előadó a jelenleg Magyarországon élő, nagyváradi születésű Irimiás Balázs építész volt, aki előadásával a nagy magyar kutatónak, Kőrösi Csoma Sándornak az emléke előtt tisztelgett.

korosi 1

A vetítéssel egybekötött előadáson arról a tibeti expedícióról számolt be, amely során több olyan helyre eljutottak (kerékpáron, lóháton, vagy ha a terep úgy kívánta, gyalogosan), ahol annak idején a magyar őshaza kutatója járt.

Irimiás Balázs a Kőrösi Csoma Sándor zanglai kolostorának felújításán dolgozó Csoma Szobája Alapítvány megalapítója és projektvezetője. 2007-ben egy indiai útja során eljutott Zanglába. Itt találta meg azt a kolostort, ahol Kőrösi Csoma Sándor tibeti utazása során három hónapot töltött. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy meg kellene menteni és felújítani ezt az épületet, mely a nagy magyar utazó révén egyfajta jelkép az egész magyarság számára.

korosi 2

A Csoma Szobája Alapítvány Irimiás Balázs irányításával tíz éve végez kultúramentő és oktató tevékenységet az indiai Himalájában többnyire magyar önkéntesekkel, derült ki az előadásból. Az előadásból további érdekes dolgokat is megtudhatott a közönség, például azt, hogy hogyan és meddig lehet kerékpárral utazni a Himalájában, hogy alakul ott ma is Kőrösi Csoma kultusza, hogyan fogadják az odaérkező magyar utazókat. Érdekes részletek bontakoztak ki Kőrösi Csoma életútjáról, tibeti kutatásairól, halálának körülményeiről és az őt követő Ázsia-kutatók kalandjairól is.

(szőke)