Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Környezetvédelmi tábort tartottak

Tizenhét Bihar megyei gyermek részére szervezett környezetvédelmi tábort augusztus 5-e és 10-e között Jád-völgyén az Aqua Crisius Sporthorgász-egyesület. A résztvevő fiatalok hat olyan településről érkeztek, amely természetvédelmi területen helyezkedik el.

„A táborozók sátrakban aludtak, nap közben pedig a természetet járták. Hosszú kilométereket megtéve meglátogatták a rekiceli, a révi, a Lája és Iadolina vízeséseket. Emellett különböző orientációs technikákat is tanultak, és egy ilyen irányú versenyen is részt vehettek. „A gyermekeknek ugyanakkor megtanítottuk, mennyire fontos a megfelelő felszerelés használata az erdészeti munkában” – nyilatkozta Mihai Togor, az Aqua Crisius elnöke. A gyermekek megtanulták a tűzgyújtás, nyomolvasás módszereit, hogy felismerjék a természetvédelmi területeken élő fajtákat, de elsősegélynyújtásról is kioktatták őket, valamint arról, hogy miért fontos megóvni a környezetet.

kornyezetvedelmi 1

 

kornyezetvedelmi 2

kornyezetvedelmi 3

kornyezetvedelmi 4

A tizenhét szerencsés gyermeket, aki részt vehetett a táborban azon előadások révén választották ki, amelyeket az Aqua Crisius tagjai Diószegen, Tenkén, Kisjenőn, Bulzon, Jádremetén és Tisztásfalván tartottak több mint félezer diák részére. Az előadásokat követően 57 gyermek próbálta ki egy napra, hogy milyen is erdőőrnek lenni – az ő soraikból kerültek ki a táborozók. A tábor egy átfogó projekt részét képezte, melyet a Partnerségért Alapítvány és a Romániai Mol finanszíroz. A projekt összértéke több mint huszonhatezer lej, amelyből az egyesület által biztosított önrész 6635 lej.

Sz. G. T.