Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Környezetvédelem a Körösvidékén

Az Aqua Crisius Sporthorgászok Egyesülete környezetvédelmi projektjét mutatták be pénteken a nagyváradi városházán. A részleteket Andrei Togor (képünkön) projektmenedzser ismertette.

kornyezetvedelem

A délelőtti közvitán, melyet elsősorban a lakosságnak szántak, a helyi hatóságok –rendőrség, csendőrség, környezetvédelmiek, városháza stb. – illetékesei, valamint a sajtó képviselői voltak jelen, a délutáni bemutatóra viszont senki sem ment el, csupán a Reggeli Újság. Ennek ellenére nekünk is megtartották a bemutatót, talán még jobban és tömörebben is összefoglalták e projekt lényegét, melynek célja, felelősségteljesebbé tenni a lakosságot, az embereket környezetük védelméért, hogy óvják a veszélyeztetett növény- és állatvilágot, ne szemeteljenek, ne szennyezzék a folyóvizeket stb. Jelen esetben ez a projekt a Körösök völgyére és az e zónában lévő gyűjtőtavakra és a környező élő- és növényvilág megóvására terjed ki, azaz a „Körösök vidékére” – ahogyan Andrei Togor fogalmazott. A vetítettképes bemutatón olyan veszélyeztetett fajokat (halakat, madarakat, emlősöket) és növényeket is felsoroltak, bemutattak, melyeket a kihalás veszélye fenyeget. Éppen ezért komoly pénzbírságokat is kilátásba helyeztek, amennyiben valakit veszélyeztetett halfaj kihorgászásán, környezetszennyezésen, szemetelésen érnek tetten. A projekt keretében rendszeres ellenőrzéseket is tartanak az említett térségben a hatóságok együttműködésével.

E projekt egyébként EU-s és állami támogatásból valósult meg, értéke 1 637 959 lej, ennek l 90%-a uniós alapból, 10%-a pedig állami támogatásból lett finanszírozva.

S. T. K.