Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kopjafát avattak Jakobovits Miklós emlékére

Az idei Bálványosi Nemzetközi Művésztábor záróakkordjaként kopjafát avattak június 26-án a bálványosi Grand Hotel parkjában a tavaly decemberben elhunyt Munkácsy-díjas képzőművész, Jakobovits Miklós emlékére. Az eseményen jelen volt Jakobovits Márta keramikus, Jakobovits Miklós özvegye, Zágoni Aladár (a jeles képzőművész unokaöccse) és felesége, továbbá az alkotótábor mecénásai és természetesen a művésztelep résztvevői (főleg erdélyi és partiumi képzőművészek, valamint innen elszármazott és magyarországi alkotók).

kopjafat (1)

Jakobovits Márta lapunknak elmondta: Jakobovits Miklóssal több ízben részt vettek a bálványosi alkotótáborban. A művésztelep igazán színvonalas szakmai műhely. A tábor kigondolója és főtámogatója Hegedűs Ferenc vállalkozó, aki nagyon sokat tesz a művészeti életért. Egykori tanárai, a kézdivásárhelyi művészházaspár Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin beléplántálták a művészetek szeretetét.

A mostani megemlékezés, tiszteletadás nagyon megható és meghitt volt, mesélte Jakobovits Márta. A kopjafát a csernátoni Haszmann-féle múzeumban és alkotóműhelyben faragták. Az emlékjelen szép, tiszta, eredeti motívumok láthatók. A kopjafaavatáson Márton Árpád csíkszeredai festőművész és Bardócz Lajos erdélyi származású, 1988 óta a magyarországi Tiszakécskén élő grafikusművész méltatta megboldogult művésztársuk emberi és művészi kvalitásait.

A megemlékezés után a Grand Hotelben megnyitották az alkotótábor művészeinek közös tárlatát. A következő művészek állítottak ki: Balási Csaba, Bardócz Lajos, Bartos Jenő, Egri István, Kádár Tibor, Kosztándi B. Katalin, Kosztándi Jenő, Márton Árpád, Nagy Lajos, Petrovits István, Szabó Árpád és Vajna László. A vernisszázson mindenik alkotó beszélt pár szót a saját munkájáról, elképzeléseiről. A mecénások hangsúlyozták: jövőre is megszervezik a tábort. A tárlatnyitó végén minden résztvevő emlékplakettet vehetett át a szervezőktől.

Tóth Hajnal