Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Könyvvásár volt a PKE-n

A hétvégén első alkalommal megrendezett Partiumi Nemzetközi Könyvvásár idején az állandó programok mellett több gyermekprogram is várta a nézelődőket a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában és dísztermében.

Lakatos Attila és Bökös Borbála

Lakatos Attila és Bökös Borbála

A könyv- és az adventi vásár egész nap nyitva tartó standjai bőséges és színes kínálattal csábították a többnyire családostól érkező érdeklődőket. A könyves stand kötetei számos területet lefedtek a gyermekirodalomtól a történelmen és szépirodalom át a gyógyászatig.  Kocsis Kincső, a jövő tavasszal megnyíló Hans Book & Wine könyvüzlet ügyvezetője az egyelőre csak magyarországi kiadók (várhatóan erdélyi magyar és román kiadók köteteivel kiegészülve) könyveit felvonultató polcokat és sorokat áttekintve kiemelte az újdonságokat, így például Bartos Erika, Müller Péter köteteit, vagy a különböző történelmi témájú kiadásokat. Az adventi vásáron koszorúk, mézeskalácsok és dísztárgyak választéka fogadta a belépőket.

pke konyvvasar 3

A gyerekek szórakoztatására Vincze László, a kolozsvári Keljfeljancsi Bábszínház színésze tartott előadást  Mily nagy ragyogás látszik címmel. A humoros párbeszédekben bővelkedő betlehemes játék közönségének figyelmét nagy kacajok kísérték. A bábelőadást követően kézműves foglalkozások várták a gyerekeket, akik különféle asztali díszeket, ajándéktárgyakat készíthettek.

pke konyvvasar 2

A könyvvásáron kaphatóak voltak Bökös Borbála A Sárkányos Rend című történelmi trilógiájának két kötete (A sárkánygyík ébredése és a Pokoljárók), amelyek idén áprilisban és októberben jelentek meg. A szerzővel Lakatos Attila történész beszélgetett írásról, a történelmi regényről mint zsánerről és a jövőbeli tervekről. A PKE angol nyelv és irodalom tanszékének vezetője elárulta, hogy már gyerekkora óta ír – először mesékkel, majd fantasy-vel próbálkozott. A történelmi regényben találta meg érdeklődési körének leginkább megfelelő írói hangját, de nem adta fel a meseírást sem. A tanárnő nagyon fontosnak tartja a magyar történelem nagy témáinak feldolgozását olyan módon, amely közelebb viszi azokat az átlagemberhez. Az egyelőre férfiak uralta területen Bökös a kevés női írók egyikeként nagy hangsúlyt fektet az igényes írásra, a történelmi hitelességre, amelynek biztosítása érdekében nagyon aprólékos kutatásokat végez. Külön élvezet számára, hogy arcot és személyiséget adhat a magyar történelem nagy alakjainak – hőseinek és hősnőinek. A Zsigmond király korában játszódó regények cselekményének folytatása – a harmadik kötet – már félig elkészült, és legkésőbb jövő nyárára várható. A jövő további tervei között egy újabb meséskönyv (a már megjelent Szmirkó folytatása), és egy pusztán női szemszögből megírt regény, egy nevezetes asszony életének a feldolgozása szerepel. A beszélgetés végén az írónő dedikálta a köteteket, amelyek máris a magyarországi toplisták első húsz-harminc helyén állnak.

Az este hátralévő részében Vesztergám Miklós tárogatóművész Halkan felsír a tárogató című, majd a Váradi Dalnokok előadását hallhatták a betérők.

Szamos Mariann