Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Könyveket kellene költöztetni

Egyelőre nem sikerül megegyezésre jutnia a Bihar Megyei Tanácsnak és a nagyváradi városháza vezetőségének a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár három fiókrészlegének ügyében. Traian Bodea, a megyei tanács alelnöke tegnap bejelentette, hogy nem áll módjukban kiüríteni az épületeket az újabb hivatalos válasz érkezéséig.

A Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár Nagyvásár téri fiókjának épülete

A Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár Nagyvásár téri fiókjának épülete

Március 23-án kapta a felszólítást a nagyváradi önkormányzat részéről a Bihar Megyei Tanács arra, hogy ürítse ki a város tulajdonában lévő, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárhoz tartozó három épületet – a Nagyvásár tér (ma 1 Decembrie) 12., a Vitéz (Decebal sugárút) utca 17. és a Téglavető (Dacia sugárút) utca 106. alattit –, mivel április 1-jén lejár a többéves használati szerződésük.

A Bihar Megyei Tanács a szerződés meghosszabbítására kérte a város vezetőségét, ám kérését elutasították, és a kiürítésre 72 órát kapott az intézmény. Közel 100 ezer kötet költöztetése azonban nem egyszerű, így nem történt meg a kiürítés a megszabott határidőre. Traian Bodea megyei alelnök azt mondta tegnap, hogy a könyveknek egyszerűen nincs máshol helyük, és egyelőre az önkormányzat válaszára várnak. Továbbra is bíznak abban, hogy a város vezetősége belátja, milyen fontos ezeknek a fiókrészlegeknek a működése, amelyek évente több mint 30 ezer olvasót vonzanak, illetve lemond az épületekben lebonyolítandó kereskedelmi jellegű terveiről.

Traian Bodea a sajtótájékoztatón megfogalmazta azt a tervét is, amellyel Nagyvárad kulturális életének felpezsdítését is. Az alelnök felkéri a Nagyváradi Állami Filharmónia vezetőségét arra, hogy készítsen el egy olyan munkatervet a jövőben, amely az intézmény tevékenységeinek palettáját jelentős mértékben kibővítené, és a klasszikus zene kedvelői számára megyeszerte rendszeres kiszállásokkal szolgálná közönségét. Emellett Nagyvárad esetében a Bécsben jól működő példát követve szeretné, ha a filharmónia 113 alkalmazottja és több mint 70 zenésze – akik több mint háromezer lejes fizetést kapnak havonta – rendszeres időközönként köztereken is fellépnének a járókelők, turisták örömére. Az alelnök úgy fogalmazott, hogy a megyei tanács, amennyiben elfogadja a tervet, hamarosan meg fogja figyelni a filharmónia tevékenységét, és hozzájárul majd ahhoz, hogy több koncerttel hatékonyabb munkát fejtsen ki.

Szamos Mariann