Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Könyvbemutatóval egybekötött díjátadás

Rendhagyó rendezvénynek, kettős premiernek adott otthont a váradi városháza díszterme szerdán este. Olyan személyiségnek, Beöthy Ödönnek kívántak emléket állítani könyvbemutatóval és a róla elnevezett önkormányzati díj átadásával, aki a 19. század államférfija volt Bihar megyében, mondta Szabó Ödön képviselő, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető elnöke.

Dukrét Géza, Szabó Ödön, Süli Attila és Demeter László

Dukrét Géza, Szabó Ödön, Süli Attila és Demeter László

Elsőként Süli Attila őrnagy, budapesti hadtörténész a Beöthy Ödön erdélyi főkormánybiztos című hiánypótló kötet szerzője beszélt arról, hogy Beöthy 1812–1820 között huszártisztként szolgált, és katonás szemléletét, gyors döntőképességét politikusként is megőrizte.

A Beöthy Ödön erdélyi főkormánybiztos című kiadványt Dukrét Géza helytörténész, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Bizottság elnöke mutatta be részletesen. Dukrét elöljáróban adatokat is közölt az egykori országgyűlési követ, Bihar vármegye volt főispánja és erdélyi főkormánybiztos életéről, pályafutásáról, majd fejezetenként ismertette a korbeli dokumentumokkal gazdagon ellátott kötetet. Ezt követően Demeter László, a kötetet is megjelentető baróti Tortoma Kiadó vezetője ismertette a könyvkiadót, és kiadványaikat is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta.

Az est második részében a díjátadást tartották meg. Szabó Ödön elmondta, hogy azokat az önkormányzati ötleteket, kezdeményezéseket kívánták támogatni, amelyek példaértékűek mások számára is. Elsőként Balazsi József, Érsemjén polgármestere vehette át a díjat, melyet a 2001-ben indult Tiszta udvar, rendes ház programért kaptak meg. Az elöljáró elmondta, hogy kezdetben nehezen indult a program, mára azonban már több első és második helyezetett is kell válasszanak azok közül, akik megszépítik portájukat, ezekről egyébként vetített képeket is láthattak a jelenlévők. Az első helyezett jutalma három év, a másodiké két év, a harmadiké pedig egy év adómentesség. Másodikként Török László, Nagyszalonta polgármestere kapta meg a díjat a hajdúvárosban működő Bocskai-tervért. Az elöljáró szintén képekkel illusztrálta a város fejlődését, és azt is kijelentette, hogy polgármester kollégái is megérdemelnék a díjat. Végezetül Szabó Ödön elmondta, hogy a polgármesterek, alpolgármesterek, önkormányzati képviselők döntéseket hoznak meg, hogy előrébb vigyék a közösségeket, holott olyasmiért is vádolhatják az embert, amit el sem követett, Markó Attila például ott sem volt azon a bizottsági ülésen, melyen vád alá helyezték. Fontos, hogy elmondják egymásnak a jó kezdeményezéseket, és biztatni egymást tette hozzá.

Fried Noémi Lujza