Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Könyvbemutató és kiállítás Berettyóújfaluban

A Magyar Kultúra Ünnepe 2016 rendezvénysorozat keretében 2016. január 20-án, Berettyóújfaluban könyvbemutatóra és kiállítás megnyitóra került sor a helyi római katolikus plébánián.

konyvbemutato 2

Szerdán a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) és a Megyei Népfőiskola Egyesület Debrecen által szervezett Magyar Kultúra Ünnepe 2016 rendezvénysorozat második napján, Berettyóújfaluban a Római Katolikus Plébánián mutatták be Dr. Fleisz János és Mons. Fodor József szerkesztésében megjelent Főhajtás püspökeink emléke előtt. Egyház, tudomány, kultúra című kötetet.

A Magyar Kultúra Ünnepe helyi eseményei között helyet kapó rendezvény szép számú közönség előtt bensőséges hangulatban folyt le. A jelenlévőket dr. Dénes Zoltán római katolikus plébános köszöntötte, hangsúlyozva a Nagyváraddal, mint a „jövő városával” való kapcsolatok jelentőségét. Ezután a  könyvbemutató keretében Porkoláb Lajos a Megyei Népfőiskola Egyesület Debrecen elnöke beszélgetett dr. Fleisz János történésszel, egyetemi tanárral, a tanulmánykötet szerkesztőjével, a könyv előzményét jelentő Tudós püspökök rendezvénysorozat elindításának körülményeiről, szervezési módozatáról, a kötet összeállításáról, szerkesztéséről és kiadásáról stb. A feltett kérdésekre válaszolva a szerkesztő, hangsúlyozta, hogy az érdeklődők egy kuriózum számba menő eseményen vannak jelen, hiszen először történik meg, hogy egy nagyváradi kiadású könyvet először Berettyóújfaluban mutatnak be, a nagyváradi római katolikus püspökséggel tervezett hivatalos bemutató előtt. Vázolta hogyan indította el 1999-ben a Sapientia Varadiensis Alapítvány a Római Katolikus Püspökséggel együtt a Nagyvárad tudós püspökei, neves személyiségei elnevezésű évenként megrendezett tudományos konferenciát és megemlékezést, hogyan sikerült ezt megszervezni 15 évig és hogyan gyűjtötték egybe az előadásokból készült tanulmányok döntő többségét.

konyvbemutato 1

Dr. Fleisz János elmondta, hogy a kötetben összesen 10 szerző 16 tanulmánya kapott helyet, amelyek között vannak komoly tudományos kutatásokat felmutató tudományos igényűek, s vannak ismeretterjesztő jellegűek is. Végül megállapította, hogy reméli a kötet hozzájárul az eseménysorozat emlékbe tartásához, illetve hogy erőt merítsünk nagy elődeink kimagasló cselekedeteiből és értékes tudományos eredményeiből. A könyvismertető és a beszélgetések után a szerző dedikálta a köteteket.

Az est második részében dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektor-helyettese megnyitotta a helyszínen A kereszténység kulturális értékei című kiállítást, aláhúzva a keresztény kulturális értékek különösebb jelentőségét, mai sok kihívásnak megfelelni kényszerülő világunkban.