Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Könyvadományok tanintézményeknek

A Pro Minoritate Alapítvány jóvoltából egy nagyobb, több tízezer kötetes könyvadományt kapott az elmúlt hónapokban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az Osiris Kiadótól. A csomag az említett könyvkiadó gondozásában megjelent, vadonatúj kötetekből áll és elsősorban gyermekirodalmi és szépirodalmi műveket, valamint albumokat, nyelvkönyveket és egyéb, az ifjúság számára hasznos kiadványokat tartalmaz. Az EMNT központi vezetése úgy döntött, hogy az erdélyi megyék magyar lakosságának számarányához mérten osztja ki területenként a könyveket.

Konyvadomanyok 1

Nagy József Barna, Szabó Zsuzsanna, a Lorántffy-iskola igazgatónője, Török Sándor és Eszenyei Ilona könyvtáros a kötetek átvételekor

Mint Nagy József Barna, az EMNT régióelnöke lapunknak elmondta, a váradi iroda ebből több ezer kötetet kapott, melyek nagy részét a megyeszékhely és a környező települések tanintézményeinek adományozzák majd, de szívesen felajánlanak könyvcsomagokat jutalmul tantárgyversenyekre is. A beérkezett kötetek egy részét hétfőn a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, valamint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum könyvtárainak adta át Nagy József Barna és Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke. Mint megtudtuk, az akciót további adományozások követik majd. Legközelebb valószínűleg az Ady Endre Líceum és a Partiumi Keresztény Egyetem könyvtárába juttatnak el egy-egy csomagot, de nem maradnak ki a vidéki iskolák sem.

Konyvadomanyok 2

Zalder Éva, a Szent László-iskola igazgatónője és Pap Judit könyvtáros az adományozók körében

„Olvasó emberként örömmel foglalkozunk a könyvekkel, amik segítséget nyújtanak a magyar kultúra ápolásában. A kiosztott csomagok többek közt olyan népszerű írók műveit is tartalmazták, mint Balassi Bálint, Dsida Jenő, vagy Kosztolányi Dezső, melyek közül sok érettségi tétel, tehát a diákok haszonnal tudják majd forgatni” – mondta el lapunknak Nagy József Barna.

Sz. G. T.