Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Konkrét alkotmányt szeretne az RMDSZ

Jövő héten ér véget az alkotmánymódosítással foglalkozó szakbizottság munkája – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor.

Konkret

A parlament elé terjesztendő alkotmánymódosítási javaslatok már nagyjából körvonalazódtak, ugyanakkor néhány kérdésben még nem született végleges döntés. A bizottság által már elfogadott módosítási javaslatok között szerepel többek közt a tövényhozói, bírói és végrehajtói hatalmak elválasztása és szerepköreinek pontos körülhatárolása, az adminisztratív régiók bevezetése, emellett pedig jelentős előrelépések történtek emberjogi és személyi adatvédelmi téren is. Az eddigi gyakorlattal ellentétben például nem lesznek felhasználhatók a bíróságon a törvénytelen módon szerzett bizonyítékok, s külön cikkelyek garantálják majd a személyes adatok biztonságát az elektronikus és egyéb távközlésben. Mint Biró Rozália elmondta, az RMDSZ prioritásai közé tartozik az emberi- és állapolgári jogok erősödése, az államhatalmak szerepköreinek pontos meghatározása, valamint a kisebbségi jogok biztosítása.

„Célunk, hogy egy különbözőképpen értelmezhető alkotmányt egy konkrét alkotmánnyá alakítsunk” – fogalmazott a szenátor.

Sz. G. T.