Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Koncertsorozat Váradtól Párizsig

A Nemzetközi Pillangó Projekt Nagyváradon kezdődött júliusban, második állomása pedig Debrecenben volt szeptember 20-án a Debreceni Egyetem, Zeneművészeti Kar Liszt termében. A hangversenyeken a nagyérdemű Réthi Brigitta nagyváradi zeneszerző szerzeményeit hallgathatta meg szerzői estek keretében. A koncertsorozat következő állomásai: Budapest, Bécs, Párizs.

Az előadók a zeneszerző mellett nagyváradi kolozsvári, debreceni művészek, énekesek és hangszeresek egyaránt: Lukács Róbert, Ion Sara (hegedű ), Thurzó Sándor József (brácsa), Marcu Ágnes(cselló), Veres Lóránt (nagybőgő), Duţu Maria (szoprán), Szabó Annamária (szoprán), Bede Robert (tenor), Gerhard Mild (bariton), Ganea Florin (basszus), Réthi Brigitta (zongora).

koncertsorozat  1

A debreceni szerzői est változatos volt mind stílusban, mind pedig hangszerelésben. A műsorban kizárólag Réthi Brigitta művei szerepeltek: magyar dalok Ady Endre, Horváth Imre, id. Papp Attila, Tudoka Oszkár (a néhai nagyváradi zenekritikus), Id. Verebi László, Réthi Brigitta és Charles Baudelaire verseire, ezen kívül angol és román nyelvű dalok is elhangzottak. A műsorban felcsendültek még vonós kvartettre írt művek, valamint az est mottója egy Zongora hatos Pillangó címmel, illetve egy ázsiai fantázia, vonós kvintettre és zongorára.

A Debreceni szerzői est elérte célját. A zene szárnyain sikerült a hallgatóság szívét, lelkét felemelni, és egy varázslatos világba repíteni. A szerzői estet novemberben megismétlik Budapesten.