Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Komoly szerződő félre van szükség

A Bihar Megyei Tanács nagyváradi székhelyén Ioan Mang alelnök fogadta péntek délelőtt Alexandru Răzvan Cuc közlekedésügyi minisztert, aki egy rövid sajtótájékoztatóban ismertetett néhányat fontos projektjeik közül.

A projektek közvetlenül – de nem csak – a Bihar megyei vasúthálózat fejlesztését célozzák meg. Elsőként a Nagyvárad önkormányzata által jóváhagyott, egy, a Román Vasúttársasághoz (CFR) tartozó, több mint 13 ezer négyzetméteres területre vonatkozó bérbeadási engedélyről számolt be, közölve, hogy az építkezési céllal igényelt terület használatáról a hét közepén kerül sor tárgyalásra. A Kolozsvár–Nagyvárad–Biharfélegyháza vasútvonal modernizálási projektjének elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya, és 2018 júliusában kezdődnek majd el a 12 hónapig tartó munkálatok.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Cuc a tájékoztató során többször is kiemelte, a legfontosabb az, hogy a projektek számára komoly szerződő feleket találjanak, akik nem félbehagyják, hanem végigviszik az a munkálatokat, és megjegyezte, hogy a miniszterváltások sem segítették elő ezek haladását. Az északi-erdélyi autópálya Berettyószéplak–Bors közötti szakaszát említette meg példaként a komolytalanságra, amelyet három részre osztva folytatnának, és reményeik szerint év végéig megtalálják a komoly vállalkozókat. Ugyanígy bíznak abban, hogy az autópálya szakaszai, a tervek szerint, azaz 2020-ig elkészülnek. Hozzátette továbbá, hogy az év végéig a Vaskohsziklás és Belényes, illetve a Belényes és Nagyvárad közötti utak elkészülnek.

A hosszabb ideig stagnáló, és idén vagy jövőre újrakezdett elkerülőút-építések sorában megemlítette a vaskohsziklási, az élesdi, a nagyszalontai és a székelyhídi körgyűrűk terveit, de a projektek kivitelezése szintén a kiírt árverésektől és a vállalkozók, cégek komolyságától függ majd.

Szamos Mariann