Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kommunikációból jeles

Nagyon ritkán dicsérek, mert az az igazság, nem is érzem úgy, hogy erre túl sok alkalom vagy ok lenne. Olyan világban élünk, amelyikben a hatékony és precíz munkavégzés nem erény, hanem elvárás és kötelesség. Ugyanakkor nagyon sokszor találkozunk azzal, hogy valakik nem kötelességtudatból, hanem csak kötelezettségből végzik el a feladataikat – éppen ezért többnyire kifogásolható módon. És ugyancsak kevés az önálló, kreatív ötlet, amit sikerül ugyanolyan változatossággal és igénnyel megvalósítani. Az újságírónak nemcsak az a dolga, hogy leírja, amit mondanak neki, hiszen ő az olvasó füle és szeme, fontos megvilágítania azt is, amit esetleg az elfogult szervezők vagy a részvevők nem vesznek észre, vagy szemérmesen hallgatnak róla. Ilyenkor szoktak ránk megorrolni. Viszont ami valóban jó, azt ki kell emelni.

A Nagyváradon első alkalommal megtartandó, ma kezdődő Szent László Napok programja valóban változatos, de ugyanakkor vannak olyan rendezvények, amikről nem igazán tudom eldönteni, mit keresnek a lovagkirályról és szellemiségéről, a bihari megyeszékhely kultúrájának felmutatásáról szóló rendezvényen. Ilyen például az internetesnapló-írók (modernebbül: bloggerek) találkozója és az éjszakai focibajnokság. A rendezvények többsége egyébként érdekesnek és tartalmasnak ígérkezik. Majd kiderül, beteljesítik-e a hozzájuk fűzött reményeket.

Mindenképp kiemelendő a Szent László Napok kommunikációja. Mind az írott sajtóban, mint az elektronikus médiában kitettek magukért a szervezők. Meglátszik, hogy jól átgondolt, kifinomult stratégiával kezdtek hozzá a szervezéshez, aminek minden bizonnyal meglesz az eredménye. Sok szervező példát vehet a lovagkirály tiszteletére összehozott ünnepség médiastratégiájáról. Mind szervezői, mind újságírói vagy érdeklődő szemmel mintaszerű lehet az, ahogyan a programpontokat ismertették, amiképpen informálták a médiát és legfőképp a célközönséget. Az alternatív nyilvánosság nyújtotta lehetőségeket is merték használni, és a közösségimédia-kampány is csak előnyére válhat a fesztiválnak.

A ma kezdődő Szent László Napok kapcsán már csak egy kérdés az érdekes: a szervezők képesek lesznek-e a kommunikációjuk szintjéhez illő profizmussal levezényelni a rendezvényt? Meglátjuk.

Borsi Balázs