Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Költöznie kell a PMNYE-nek

December végéig ki kell költöznie nagyvásártéri (ma December 1. tér) székházából a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének (PMNYE), hangzott el tegnap Biró Rozália szenátor és Szilágyi Ibolya PMNYE-elnök közös sajtótájékoztatóján.

Az egyesületet 2005 novemberében jegyezték be, de 2004 óta működött, mondta Szilágyi Ibolya, aki azt is hozzátette: az éves tagdíjat, ami 30 lej, főleg a székház fenntartása miatt kellett bevezetniük. Jelenleg 110 fizető tagjuk van, miközben a 40 négyzetméteres székház bére 50 lejről 202 lejre nőtt. Bár minden számlájuk rendezve van, november végén levelet kaptak a váradi önkormányzattól, miszerint nem hosszabbítják meg a bérleti szerződésüket, és 30 napon belül ki kell költözniük az ingatlanból. Az indoklás mindössze annyi, hogy árverésre bocsátják a helység használati jogát. Szilágyi Ibolya elmondta, egyelőre nem tudják, hova menjenek, és hol tarthatják különböző tevékenységeiket, foglalkozásaikat. Az egyesületnek ráadásul tevékenysége is volt, hiszen a kórustalálkozókat, idősek napi ünnepséget, őszi és tavaszi bált stb. szerveztek.

Biró Rozália és Szilágyi Ibolya

Biró Rozália és Szilágyi Ibolya

Biró Rozália leszögezte: nem egy alig vagy nem működő szervezetről lenne szó, mivel a PMNYE számos tevékenységet szervezett, ráadásul a nyugdíjasoknak, annak a korosztálynak, amelynek tagjai meglehetősen kiszolgáltatottak. A szenátor azt is hozzátette: Kecse Gabriella váradi önkormányzati képviselő kezdeményezését harminc civil szervezet támogatta, amit benyújtották az önkormányzathoz. Az RMDSZ a civil szervezetek támogatási rendszerén változtatna. A szenátor ennek kapcsán megjegyezte: szeretné, ha Aradhoz hasonlóan a váradi önkormányzat is költségvetésének három százalékát fordítaná a civil szervezetek támogatására anélkül, hogy megszabná, azok milyen eseményeket, rendezvényeket szervezzenek.

Idén a váradi önkormányzat 16 ezer lejjel támogatta a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket, 300 ezer lejre pedig kulturális tevékenységgel pályázhattak a civilek, de csakis olyanokkal, amelyek illeszkedtek a város eseménynaptárához.

Fried Noémi Lujza