Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Költözés előtt a Szacsvay-iskola

Régi gond a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában, hogy kevés a tanterem a tanintézet rendelkezésére álló két ingatlanában, szűkösen vannak diákok, tanárok egyaránt. A Szaniszló (Eminescu) utcai főépületben is nagy a zsúfoltság, a Körös utcai úgynevezett „kis-Szacsvayban” sem jobb a helyzet, ahova az alsóosztályos diákok járnak, itt a testnevelésórák megtartása is problémás a helyhiány miatt.

A Vitéz és a Bem utca sarkán levő iskolaépületbe akarják költöztetni a Szacsvay iskola elemi osztályait ősztől

A Vitéz és a Bem utca sarkán levő iskolaépületbe akarják költöztetni a Szacsvay iskola elemi osztályait ősztől

Úgy tűnik, ősztől, a tanévkezdéskor már megoldódhatnak a felsorolt gondok, ugyanis az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Ilie Bolojan nagyváradi polgármester közösen megtalálták a megoldást erre, derült ki azon a tegnapi sajtótájékoztatón, melyet az EMNP helyi vezetői, illetve a polgármesteri hivatal által a Szacsvay-iskola vezetőtanácsába delegált iskolaszéki tagok tartottak. Mint kiderült, tegnap (hétfőn) délelőtt tárgyalt a polgármesterrel a Szacsvay-iskola két néppártos vezetőtanácsi tagja, Tőtös Zsuzsa és Habineac István, illetve a párt vezetőségéből Csomortányi István és Moldován Gellért Lajos is részt vett az egyeztetésen. A sajtótájékoztatón is elismételték az ismert gondokat, a kevés és szűk tantermeket, a sportpálya és tornaterem hiányát, és azt, hogy a reggeli csúcsforgalomban, mikor a szülők viszik iskolába gyerekeiket, óriási forgalmi dugók keletkeznek a Szaniszló utcában, gátolva ezzel az egész belváros forgalmát. Ugyanez a helyzet a Körös utcai iskolaépületnél.

A néppárt képviselői és Bolojan polgármester ezért úgy döntöttek, hogy a Szacsvay-iskola kapja meg azt az ingatlant, amely a Vitéz (Decebal) utca és a Bem (Tuberozelor) utca sarkán van, ebben régebben az Andrei Şaguna Szakiskola működött, az önkormányzat felújítatta az épületet, mely jelenleg üresen áll. Ez az épület az önkormányzat tulajdona, míg a Körös utcai ingatlan, melyben a Szacsvay kisdiákjai járnak, jelenleg bérlemény, melynek a bérleti ideje éppen lejár.

 

A néppártos iskolaszéki tagok és a polgármester logikusnak vélik, hogy a Szacsvay előkészítős és elemi osztályos diákjait az egykori szakiskola épületébe kötöztessék ősztől. Itt tágas osztálytermek vannak, sportpálya és tornaterem is rendelkezésre áll, és nem utolsósorban az iskola nagyon jól megközelíthető, ugyanis nagyon közel villamos- és autóbuszmegálló, taxiállomás van, és személygépkocsival is könnyű ide eljutni a csúcsforgalomban is.

A dologban talán az érthetetlen egyelőre, hogy a tegnapi sajtótájékoztatón az derült ki, a Szacsvay-iskola vezetősége nem volt meghívva a Bolojannal való egyeztetésre, tehát ahogy a néppártosok fogalmaztak, elképzelhető, hogy az iskola igazgatósága a sajtóból értesül erről a döntésről. Az EMNP váradi vezetősége reméli, hogy az új székhely minden szempontból megfelel majd az odaköltöztetett osztályoknak és ez a városnak is hasznot hoz, ugyanis ha az iskola a város tulajdonában levő épületben működik ezután, úgy megspórolhatják a bérleti díjat.

Szőke Mária