Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Költővendég a Vajdaságból

Október 21-én, pénteken este 6 órakor a nagyváradi Törzsasztal vendége a Teleki utcai Illyés Gyula könyvesboltban Tolnai Ottó Kossuth-díjas író, költő, műfordító Magyarnagykanizsán született, a vajdasági magyar irodalom sokoldalú és egyik legkiemelkedőbb alakja, aki ma a Szabadka melletti Palicson él. Műveit német, francia és szerb nyelvre fordították le. A szerzővel Kőrössi P. József fog beszélgetni vele.

koltovendeg

„A radikalizmust jelentette. Ilia tanár úr oldalán néha én is ott voltam, megszólalni sem mertem. Később értettem meg, hogy a radikális fiatalok a Vajdaságban kultúrát teremtettek. Olyan súlyút, mint amilyen az erdélyi magyar kultúra volt a hatvanas évek végétől. A kanizsai Tisza-parton megtapasztalhattam, hogy a lázadó költő mindent ismer, ami hagyomány, folyton a vajdasági magyar kultúra feladataiban gondolkodik. Prózája: mikrorealizmus. Avantgárd költő, aki a mikrorealizmushoz jut el.

Palicsi házában értettem meg, hogy hagyományból, művészetből, barátságból építette fel a világát, hogy az élet művészetté, a művészet életté alakulhat át” – írta Tolnai Ottóról Füzi László, a Forrás folyóirat főszerkesztője.”