Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kolozsváron fogadják a törököket

Világbajnoki pótselejtezőket és barátságos válogatott meccset rendeznek ma este Európa szerte. A magyar és a román válogatott már csak utóbbiban érdekelt.

Mircea Lucescu csapata ellen bizonyíthat Keserű

Mircea Lucescu csapata ellen bizonyíthat Keserű

A magyarok 21 órától Luxemburg ellen lépnek pályára idegenben (a találkozót az M4 Sport közvetíti), míg a románok a törököket fogadják Kolozsváron (21.45 óra, Pro TV). A vendégcsapat kispadján az egyik legsikeresebb román edző, Mircea Lucescu foglal helyet. A mérkőzésre a Kolozsvári CFR stadionjában kerül sor.

A vb-pótselejtezők közül kettőre ma este kerül sor. A Digi Sport csatorna jóvoltából mindkét találkozó tévéképernyőre kerül 21.45 órától. A Horvátország–Görögország meccset a Digi Sport 1, az Észak-Írország–Svájc találkozót pedig a Digi Sport 3 csatorna sugározza. Holnap játsszák a Svédország–Olaszország mérkőzést, szombaton pedig a Dánia–Írország találkozóra kerül sor. Utóbbi két összecsapást a Digi Sport 1 csatorna jóvoltából láthatják majd a focikedvelők. A visszavágókra vasárnaptól keddig kerül sor. Az európai mellett két Interkontinentális pótselejtezőre is sor kerül, amelynek programja: Peru–Új-Zéland és Honduras–Ausztrália. E két esetben is oda-visszavágó rendszer dönt a továbbjutásról.

A jövő nyáron Oroszországban sorra kerülő vb eddig résztvevői, a kijutás sorrendjében: 1. Oroszország (házigazda), 2. Brazília, 3. Irán, 4. Japán, 5. Mexikó, 6. Belgium, 7. Dél-Korea, 8. Szaúd-Arábia, 9. Németország, 10. Anglia, 11. Spanyolország, 12. Nigéria, 13. Costa Rica, 14. Lengyelország, 15. Egyiptom, 16. Izland, 17. Szerbia, 18. Franciaország, 19. Portugália, 20. Uruguay, 21. Argentína, 22. Kolumbia, 23. Panama.

A FIFA december 1-jén Moszkvában készíti el a júniusban kezdődő torna csoportbeosztását. A 32 résztvevő együttest négy kalapból húzzák ki, a kalapbeosztás az október 16-án megjelent világranglista alapján készül el (szemben az eddigi gyakorlattal, amely szerint csak az első kalapot határozta meg a világranglista, a többi esetben területi besorolás történt). Az első kalapba a házigazda Oroszország mellett a rangsor hét legjobbja kerül, azaz a címvédő Németország, a dél-amerikai selejtezőben első helyen végző Brazília, az Eb-győztes Portugália, a legutóbbi két Copa Américán egyaránt döntős Argentína, az európai selejtezőből elsőként kijutó Belgium, a vb-n legutóbb 2006-ban szereplő Lengyelország és a 2016-os Eb-n második Franciaország.

Ez azt jelenti, hogy Spanyolország a második kalapból várja a sorsolást – akárcsak Anglia, Kolumbia, Mexikó vagy Uruguay.

Az új kalapelrendezési rendszer miatt különösen fontos kiemelni, hogy egy kontinensről legfeljebb egy ország válogatottja kerülhet egy csoportba – kivétel ez alól Európa, az UEFA esetében csoportonként maximum két együttes kerülhet egy kvartettbe.

Európából négy, Afrikából három, az interkontinentális pótselejtezőből két csapat csatlakozik a már kijutott országokhoz novemberben.