Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kolozsvári művészek a filharmóniában

Ma este 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében kolozsvári kötődésű művészeket láthat és hallhat a közönség Johannes Brahms német és George Whitefield Chadwick amerikai zeneszerzők műveinek előadása közben.

Horváth József, a Kolozsvári Magyar és a Nemzeti Román Opera karmestere elárulta, hogy Brahms a-moll kettősverseny hegedűre és gordonkára, op.102 és Chadwick III. f-dúr szimfóniája nagyon jól igazodnak egymáshoz, nem csupán a romantika jegyében, hanem mert mindkét darab a német iskola jegyeit viseli magán, jóllehet az amerikai szerző munkájában felismerhetőek az amerikai zene, a jól ismert filmzenék elemei. Chadwick 23 éves korától Európa legnagyobb zeneiskolájában, Lipcsében tanult zenét szerezni három éven keresztül, majd müncheni tanulmányok során megszerzett ismeretanyaggal egészítette ki tudásának tárházát. Hazatérve Amerikába, a „bosztoni hatok” társaságában, 1894-ben írta meg a harmadik szimfóniát.

Horváth József, Kosztándi István és Kostyák Előd   Fotó: Csikos Rolland

Horváth József, Kosztándi István és Kostyák Előd
Fotó: Csikos Rolland

Kosztándi István, berecki (Kovászna megye) születésű hegedűművész néhány évig a nagyváradi filharmónia előadóművészeinek sorát gyarapította, és jelenleg a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertmestereként és szólistájaként tevékenykedik. Brahms művét egy kései, érett darabként mutatta be, amely összetettségében és virtuozitásában is összetéveszthetetlenül sajátságos. Kostyák Előd kolozsvári születésű csellóművész ugyanakkor a két mű társításában szimbolikusságot is lát: a 19. században élt két barát kibékülésének újrajátszását, akik egy időre egy válóperes ügy kapcsán kerültek konfliktusba egymással.

Jóllehet a három művész régóta ismerősként üdvözli egymást, mégis most először adatik meg nekik, hogy közösen lépjenek fel, és varázsolják el játékukkal ez alkalommal a nagyváradi közönséget.

Szamos Mariann