Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kölcsönözzünk a Bunyitayból!

A nyári szünidőben is megszokott órarendje szerint fogadta a kölcsönző olvasókat a nagyváradi Bunyitay Könyvtár a Kanonok sor 11. szám alatt. A megyeszékhely két, csak magyar nyelvű köteteket polcokra helyező könyvtárainak egyikeként (a nagyvárad-olaszi református egyházközség városi könyvtára mellett, a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ udvarában) egész évben fogadja elsősorban a klasszikus irodalom kedvelőit.

Balogh Judit könyvtáros

Balogh Judit könyvtáros

A nagyváradi Bunyitay Könyvtár több mint 25 éve, a rendszerváltás után jött létre az RMDSZ Bihar megyei szervezetének kezdeményezésére mint városi közkönyvtár, abból a megfontolásból, hogy a fordulat után összegyűjtött és kapott nagyszámú könyvadomány ne szóródjon szét, hanem a kötetek legyenek hozzáférhetőek mindenki számára. A Római Katolikus Püspökség jóváhagyásával és fedél alá helyezésével, megalakulása óta Balogh Judit könyvtáros vezetésével és Pénzes Éva segédkönyvtáros, nyugdíjas tanárnő segítségével működik.

A roskadozó könyvespolcok

A roskadozó könyvespolcok

A könyvtár több mint 27 ezres könyvállománya elsősorban klasszikus szépirodalmi műveket kínál, melyek régebbi kiadásokban, igényes és szép kötetekben olvashatóak. „A kölcsönzők legnagyobb részben nyugdíjasok, de vannak köztük gyerekek és természetesen felnőttek is, bár kevesebb számban. Az egyik legnagyobb öröm számomra, amikor egy mára már szülővé vált volt diák, aki rendszeresen böngészte a polcokon sorakozó címeket, eljön gyermekével, hogy megmutassa neki a könyvtárunkat, vagy hogy beírassa őt is.” – mesélte Balogh Judit a látogatókról. A tanítók és tanítónők természetesen szintén gyakran töltik meg a tágas termeket egész osztályokkal, különböző irodalmi foglalkozásokat tartva nekik az aktuális tanulmányok függvényében az osztálytermen kívül, egy szép, öreg könyvekkel teli bibliotékában. A szabadpolcos rendszerrel működő könyvtár világos-virágos olvasótermet is kínál a kiválasztott kötetben rögtön elmélyülni vágyóknak, sőt a már meglévő kötetekből, melyekre már nem tart igényt a könyvtár, szintén lehetőség nyílik a válogatásra, és azokat ajándékként haza is lehet vinni.

A Bunyitay Könyvtár keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton pedig 10 és 16 óra között tart nyitva (vasárnap és hétfőn zárva van). A beiratkozáshoz csupán egy személyi igazolványra és az egy évre szóló 15 lejes tagsági díj kifizetésére van szükség. A 0259-411-869-es telefonszámon nyugodtan lehet érdeklődni az olvasni vágyott kötetek iránt és az esetleges látogatások ügyében.

Szamos Mariann