Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Knézyről Bukarestben döntenek

Még az év elején, január 6-án jelent meg cikkünk Emléktáblát kap Knézy Jenő szülőhelyén, Nagyváradon címmel a Reggeli Újság hasábjain. Sokan nem tudják, hogy a legendás sportriporter, idősebb Knézy Jenő 1944-ben Nagyváradon látta meg a napvilágot, mégpedig az egykori Deák Ferenc (ma Emanuel Gojdu) utca 2-es szám alatti épületben (a Garasos híd tőszomszédságában). Tegnap az emléktáblával kapcsolatos fejleményekről érdeklődtünk.

a Knezy 1

A 2003-ban elhunyt legendás magyar sportriporter, idősebb Knézy Jenő emléktáblájának kihelyezésének kezdeményezését tavaly, még év elején Vujity Tvrtko magyaroszági sztárriporter indította el, amikor Ilie Bolojanhoz, Nagyvárad polgármesteréhez és a város képviselőtestületéhez fordult levélben, hogy a megyeszékhelyen Knézy Jenő szülőházán helyezzenek el egy emléktáblát. Akkor azt ígérték a hivatalosságok, hogy várhatóan az idén tavasszal sikerül méltó emléket állítani a váradi származású sportkommentátornak. Tvrtko a nagyváradi önkormányzatnál jelezte, hogy ha anyagi akadálya lenne az emléktábla elhelyezésének, akkor annak összegét teljes egészében átvállalja.

Tegnap Huszár István nagyváradi alpolgármestert kérdeztük az ezzel kapcsolatos fejleményekről, akinek friss, pontosabban múlt heti információi szerint Bukarestben bírálják el az emléktáblára vonatkozó kérvényt. „A Bihar megyei illetékes bizottság továbbküldte az ügyet Bukarestbe az országos kulturális bizottság elé” – fogalmazott Huszár, hozzátéve, hogy az engedélyeztetéshez az országos bürokratikus utat végig kell járni. Mivel – elmondása szerint – csak havonta egyszer ül össze ez a szakbizottság, ezért ez ügyben csak április végére számítanak döntésre.

a Knezy 2

Azt is megtudtuk Huszár alpolgármestertől, hogy a szóban forgó ingatlan lakótársulása már jóváhagyta, azaz engedélyezte az emléktábla kihelyezését a ház falára. Egyébként az ezzel járó költségeket, mint megírtuk, Tvrtko teljes egészében állta volna, viszont Huszár elmondta, a kiadásokat az RMDSZ nagyváradi szervezete magára vállalta. „Amint meglesz az engedély a táblaavatóra, már csak az önkormányzat urbanisztikai szakosztályának kell jóváhagynia, hogy pontosan hova kerülhet idősebb Knézy Jenő emléktáblája.”

Sükösd T. Krisztina