Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kivirult az aluljáró

A Sztaroveszky (ma Magheru) és a Gr. Bethlen György fasor (ma Aleea Ştrandului) utcák kereszteződésénél, a Dacia híd lábánál levő aluljáró mindig is a legelhanyagoltabbak közé tartozott Nagyváradon. Falait, lépcsőit ősidők óta nem újították fel és a mennyezet repedésein becsöpögő kanálisvíz szabályos cseppkőalakzatokat formált már úgy a palfonon, mint a földön, melybe gyakran megbotlanak a járókelők.

kivirult 2

Bár komoly felújítás ezúttal sem történt, az aluljáró lepusztult kinézetén mégis javított valamicskét az, hogy a le és feljáratot nemrég színes, háromdimenziós graffityvel dekorálták ki – városi megrendelésre. A festést nem más végezte, mint a kolozsvári bázisú utcaiművész-csoport, a V-Light Crew. Nekik köszönhetően az egykor kopott lépcsőket most pasztellszínű virágok, zöld fű, kék folyamok díszítik, melyek tagadhatatlanul látványos és üde külsőt biztosítanak az aluljárónak. Kérdéses viszont, hogy a hőn dicsért háromdimenziós hatás mennyire bizonyul majd praktikus lépcsődekorációnak a gyenge karjukkal korlátba kapaszkodva, lefele sántikáló idős emberek szempontjából.

kivirult 1

A Dacia híd melletti az első olyan aluljáró amelyet az OradeaArt projekt keretében újítanak fel, a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat kapcsán. Az önkormányzat illetékesei azt ígérik, hogy abban az esetben, ha a projektnek jó fogadtatása lesz, a város más részeit is hasonló módon kidekorálják.

Sz. G. T.