Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kitüntette embereit az RMDSZ

Kitüntette leköszönő parlamenti képviselőit, szenátorait és volt ügyvezető elnökét az RMDSZ szombaton, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén. Az ülés előtt az Ezüstfenyő Díjakat is kiosztották. Bihar megyéből Hajdu Géza és Meleg Vilmos színművészek kapták meg az elismerést.

Kituntette

Kelemen Hunor szövetségi elnök ünnepi beszédében kiemelte, az RMDSZ nagy generációjáról, a parlamenti munka alapítóiról úgy tartja, munkájuk nélkül ma nem lenne parlamenti képviselet, maga az RMDSZ is más lenne.

„Díjazottaink közül sokan ott ültek már 1990-ben Románia Parlamentjében, de vannak olyanok is, akik csak egy mandátumot tudnak maguk mögött. Ezek az emberek megteremtették az erdélyi magyar érdekképviseletet a legnehezebb körülmények között, időben is hitet tudtak adni közösségüknek abban, hogy van értelme az építkezésnek. Hitet adtak a legnehezebb időszakban is, akkor, amikor a társadalom nem tudta, milyen irányba szeretne haladni. Azt a munkát végezték, amelyet a legjobb tudása szerint egy magyar ember Bukarestben végezhet” – idézi a szövetség közleménye az RMDSZ elnökét.

Kitüntetésben részesültek Kovács Péter leköszönő ügyvezető elnök, Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, Klárik László Attila, Pataki Csaba, Végh Sándor és Olosz Gergely leköszönő szenátorok. A díjazott leköszönő képviselők között Borbély László, Kelemen Atilla, Bónis István, Kerekes Károly, Kereskényi Gábor, Máté András Levente, Moldován József, Molnár Zsolt, Markó Attila és Antal István szerepel.

Az Ezüstfenyő Díjakat is kiosztották szombaton, a SZKT ülése előtt. Kelemen Hunor 29 személynek és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumnak ítélte oda a kitüntetést.

„Egy kisebbségi közösség fennmaradásának feltétele azoknak a személyeknek a létéhez köthető, akik az általuk kiválasztott területen tudásukat a közvetlen környezetükben élők, a helyi közösségek szolgálatába állítják. Akik hétköznapi hősökként arra a feladatra vállalkoznak, hogy kultúránk őrei, értékeink ápolói legyenek. Az elkobzott anyagi javak visszaszerzésétől szellemi örökségünk gazdagításán át önzetlenül harcolnak a magyar ügyért, a magyarok tiszteletének kivívásáért. Olyan példaképek, akik összekapcsolják a múltat a jövővel. Akik tudják, hogy 2017-ben közösségünk legnagyobb ellensége a közöny, a széthúzás, s akik arra figyelmeztetnek, hogy csakis a gyarapodás lehet járható út számunkra, de a jövő nemzedék, a fiatal generáció számára is” – fogalmazott a szövetségi elnök az ünnepélyes díjátadón.

Az Ezüstfenyő Díjat először 2002-ben adták át. Azon személyek munkáját ismerik el ezzel, „akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében, valamint a Szövetség programjának megvalósításában”.