Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kisokos pályakezdő politikusoknak

Bántó Zsolt Norbert, az RMDSZ ifjúsági parlamenti képviselőjelöltje és Boda Gergely Zoltán ifjúsági megyei tanácsos, a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) elnöke tegnap sajtótájékoztatón mutatta be a MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) által összeállított Önkormányzati kisokost. Beszámoltak az országos szinten 2500 példányban – ebből Bihar megye 250-et kapott – kiadott, 70 oldalas, és 23 fejezetet tartalmazó kötet megjelentetésének céljáról.

Boda Gergely Zoltán és Bántó Zsolt Norbert

Boda Gergely Zoltán és Bántó Zsolt Norbert

A kiadvány magyar nyelven, egy önkormányzati állást betöltő fiatal, vagy első mandátumát elkezdő személy számára hasznos információkat gyűjt csokorba, kezdve az intézmények funkciójától, működésétől, az urbanisztikai kérdéseken át, a költségvetés-tervezés, a határozatok meghozatala, a legfontosabb jogszabályok bemutatásával bezárólag.

A kiadványban bemutatják a helyi, illetve megyei közigazgatás intézményeinek működését és feladatköreit, mint például a helyi tanácsét, a polgármesteri hivatalét, a megyei tanácsét, a prefektusi hivatalét, emellett ismertetik a tanácstagok, polgármesterek és alpolgármesterek jogait és kötelességeit. Egy másik igen fontos fejezete a kiadványnak a költségevetésről és a közpénzek kezeléséről, adók és illetékek megállapításáról, elfogadásáról, az esetleges adókedvezmények bevezetéséről szól.

Akihez nem jut el a kisokos, az a világhálón, a http://miert.ro/wp-content/uploads/2016/05/miert-kisokos-2016-05-05-10-10.pdf honlapon tanulmányozhatja.

Sükösd T. Krisztina