Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kisnyégerfalva rövid története

Szombat délután könyvbemutató volt az érmihályfalvi művelődési házban, illetve ezt megelőzően a nagyváradi Góbé csárdában is. A Bihar megyei irodalomkedvelők mindkét helyszínen megismerhették Gábor Ferenc Kisnyégerfalva rövid története című legújabb kötetét.

A Belényesi-medencében 1919-ben két településen is szedte áldozatait Trianon. A szerző Életem viharának emlékére című Köröstárkányról írt könyvét már ismerték a helybéliek, illetve idén tavasszal az Egyestések című három kisregényt tartalmazó kötete is bemutatásra került a mihályfalvi közönség előtt.

Gábor Ferenc dedikál

Gábor Ferenc dedikál

Ezúttal a helyi Érintő Egyesület szervezésében a Tárkánnyal szomszédos Kisnyégerfalván 1919-ben bekövetkezett nagyszombati vérengzés tragikus momentumainak, valamint a falu rövid monográfiájának bemutatójára került sor. A három részre tagolt könyvet – Kisnyégerfalva rövid története – Mert magyar vagy! – Géza – Szilágyi Ferenc (Hubart) ismertette.

A Belényesi-medence kistelepüléseinek tragikus története a Fekete-Körös-völgyi magyar közösségek sorsának Trianon-korabeli tükörképe – írja maga a szerző a könyv előszavában.

„Nem lenne igazságos és méltó, ha minden egyes alkalommal, amikor az 1919-es magyarirtás áldozataira emlékezünk, nem adóznánk gondolatban azok felé is, akik az áldozatok után özvegyen, árván maradtak. Ők voltak azok, akik továbbvitték az életet, a magyar közösség folytonosságát biztosították azok számára, akiket méltó örököseiknek hittek: nemzettudatban és őseik iránti elkötelezettségben”.

A kötet

A kötet

Szilágyi Ferenc a kötet méltatásával egyidejűleg kitért a romániai ’89-es változások 25. évfordulójára, illetve a temesvári a magyar közösségnek eme történelmi fordulópontban játszott szerepére is.

Ezt követően a szerző is megosztotta a kötettel, illetve a huszonöt évvel ezelőtt zajlott rendszerváltó törekvésekkel kapcsolatos gondolatait. Kitért a könyveiben megörökített 1919-es események borzalmaira, valamint kuriózumként azt is megtudhatta a hallgatóság, hogy Kisnyégerfalva település neve az égerfa tájjellegű elnevezéséből ered.

A temesvári események negyedszázados évfordulójára, illetve a közelgő karácsonyra való tekintettel, Szabó János, a Móka színjátszó csoport vezetője elmondta Szilágyi Ferenc (Hubart) Ébredés és Adj, Uram! című alkalomhoz illő versét.

A szerző az előző kötetekből is hozott magával, így az irodalomkedvelők mindhármat megvásárolhatták és dedikáltathatták.

Az eseményt követően ünnepi hangulatban fogyott a lilahagymás zsíros kenyér, a mihályfalvi jó homoki bor, illetve a Fekete-Körös-parti magyarembereknek való is.

Sütő Éva