Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kiskapu Dragneának

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke csütörtöki évadkezdő sajtótájékoztatóját arra hegyezte ki, hogy milyen módon próbálnak kiskapukat nyitni Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek a miniszterelnöki posztra egy sürgősségi kormányrendelettel.

kiskapu 1

„Az elmúlt napokban azzal borzolta Románia lakosságának kedélyeit az új baloldali kormány, hogy miközben az ország ügyei ezer sebből véreznek, aközben ők azzal foglalkoznak, hogy sürgősségi kormányrendelettel hozzanak egy úgynevezett amnesztiarendeletet, illetve hogy módosítsák a Büntető Törvénykönyvet.” – fogalmazott Csomortányi. Részletesebben is kitérve erre, kifejtette, hogy például miért sürgősségi kormányrendelet alapján akarják ezt megoldani. A magyarázat, hogy ha ezek a javaslatok a parlamenten mennének keresztül és törvények formájában fogadnák el, akkor ez egy nagyon hosszadalmas folyamat lenne.

Egyébként az amnesztiatörvény bizonyos büntetések elengedéséről szól. „A kormányasztaláról kiszivárgott adatok alapján a börtönökben lévők közül a 60 év fölöttiek, a végstádiumú betegségben szenvedők, a várandós nők, illetve az öt évnél kevesebb büntetéssel rendelkezők részesülnének felmentésben. Fontos az is, hogy a rendelet e téren a felfüggesztett börtönbüntetéseket is semmissé tenné – Csomortányi szerint –. Egyébként egy olyan indoklás is tartozik ehhez a sürgősségi rendelethez, mely szerint Romániában sok a fogva tartott és kevés a börtönhely, 28 ezer rabra 17 ezer hely jut, és emiatt nagy a zsúfoltság” – részletezte Csomortányi.

A sürgősségi kormányhatározat-tervezet tartalmazza azt a listát is, hogy kikre nem lenne érvényes ez a rendelet. Ez egy igen hosszú lista, és nagyon olyan kevés büntetési tétel marad, melyre érvényes lesz majd a büntetés elengedése, és itt országos szinten csak néhány száz ember esik majd az amnesztia alá. „Tehát nem igaz, hogy itt a börtönlétszám miatt kellene ezt a büntetés-elengedést megoldani” – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a korrupció megelőzése, feltárása és büntetéséről szóló 2000/78-as számú törvénynek az 5. cikkelye is szerepel azon pontok között, melyekre nem érvényes a büntetés elengedése. Szerinte itt következik a csel, mivel ennek van három bekezdése, melyek közül a második nincs felsorolva, ez pedig azt jelenti, hogy az ebben szereplőkre érvényes a büntetés elengedése. „Természetesen Liviu Dragnea PSD-elnöknek a büntetése egészen pontosan ide esik, tehát nagyon ügyesen elrejtve, a jogi hókusz-pókuszban megnyitották a kiskaput arra, hogy Dragneának is elengedjék a korrupciós, jogerős, kétéves felfüggesztett büntetését. A Büntető Törvénykönyv módosításának eszeveszetten pofátlan módosítását kezdeményezik azért, mert az Alkotmánybíróságnak az elmúlt időszakban mintegy 40 olyan döntése is volt, ami nincs összhangban a Büntetőtörvénykönyvvel” – fogalmazott Csomortányi, hozzátéve, hogy a paragrafusok között például olyat találtak, hogy bűncselekményből szabálysértéssé alakítanák át a bizonyos hivatali visszaéléseket, hivatali összeférhetetlenséget, illetve a bűnvádi feljelentésnek a rendjét. A kiszivárgott adatok szerint ezentúl például nem minősülne bűncselekménynek az a hivatali visszaélés, melynek esetében a károkozás értéke nem éri el a 200 ezer lejt, illetve csak a károsult intézmény tehet feljelentést ez ügyben. Tehát csak ebben az esetben indítható bűnvádi eljárás hivatali visszaélés esetében. „Ha ez a módosítás rövid időn belül keresztülcsúszik, akkor Dragnea Románia miniszterelnöke lehet” – fogalmazott Csomortányi, hozzátéve, hogy a PSD elnöke duplán bebiztosította magát, előkészítették a leszállópályát a miniszterelnökségéhez.

Azonban azt is érdemes tudni, hogy szerdán volt egy kormányülés, ahol titokban át akarták vinni ezt a sürgősségi kormányrendeletet, de meglepetésszerűen Klaus Iohannis államfő megjelent ezen az eseményen, mely felborította az illetékesek terveit. „Lányos zavarában Sorin Grindeanu miniszterelnök azt is megígérte, hogy nem fog sürgősségi kormányhatározat születni e kérdésben. Kíváncsian várjuk, mi lesz a fejlemény” – fogalmazott Csomortányi, hozzátéve, hogy az is kiszivárgott, hogy a szöveges dokumentum szerint a Dragnea pártelnök hivatalában készültek a módosítási javaslatok.

 Sükösd T. Krisztina