Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kisgyermek a kanyaró első bihari áldozata

Május 10-én egy kétéves gyermek halt bele a megyei kórház sürgősségi osztályán a kanyaróba s annak szövődményeibe – számoltak be tegnap a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) sajtótájékoztatóján, ahol beszéltek a védőoltás-szükségletről és az országos helyzetről is.

Dr. Daniela Rahotă, dr. Corina Fonoage, dr. Dorel Ţîrţ és dr. Mariana Ferician

Dr. Daniela Rahotă, dr. Corina Fonoage, dr. Dorel Ţîrţ és dr. Mariana Ferician

 

Az esetről dr. Daniela Rahotă, a DSP igazgatója, dr. Mariana Ferician, a fertőző betegségeket felügyelő részleg vezetője, dr. Corina Fonoage oltási koordonátor, Crina Mărcuţ ideiglenesen kinevezett aligazgató, dr. Dorel Ţîrţ szóvivő tájékoztatott.

A kétéves gyermeket egyébként április 12-én utalták be először kórházba az élesdi romatelepről, ott került kapcsolatba a kanyaróvírussal, de két nap után a hozzátartozói saját felelősségükre kivették a kórházból. Április 17-én trichinellózis gyanújával került ismét kórházba, ahol a kezelések ellenére állapota romlott, más fertőzéseket is felfedeztek nála. Április 18-án az intenzív osztályra szállították, ott a bőrkiütések miatt felmerült a Steven Johnson-szindróma, majd kiderült, hogy a kicsit sírógörcsei miatt is kezelték. Május 3-án a bukaresti Cantacuzio Intézet igazolta a kanyaró gyanúját, a gyermek 9-én ismét belázasodottk, egy nappal később a gyermeknek leállt a szíve és a légzése, az életét már nem tudták megmenteni. A gyermek nem volt beoltva kanyaró ellen.

 

Védőoltás kellene

A DSP az összes ROR (rujeola-oreion-rubeola, azaz a kanyaró, a mumpsz és rózsahimlő elleni) vakcináját, 1844 adagot szétosztott a háziorvosok között, akiket arra biztatnak, hogy elsősorban azokat a gyermekek oltsák be, akik még egyetlen védőoltást sem kaptak meg – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Emellett Bihar megyében szükség lenne 4400 adag vakcinára, 900 gyermeknek most lenne időszerű a beoltása, 3500-an pedig lemaradásban vannak.

A kanyaró ellen rendszerint 12 hónapos és 5 éves korban oltanak, a járvány kezdete óta az alsó korhatárt leszállították 9 hónapra. Az is elhangzott, hogy a beoltatlan gyermekek szüleinek 30 százaléka visszautasította a védőoltást, 39 százalékuk pedig nem jelent meg a háziorvosnál ezért. Kötelezővé pedig azért nem lehet tenni a védőoltás beadását, mert jelenleg nincs elegendő oltóanyag – a szakemberek szerint amint lesz elég vakcina, változtatnak a jogszabályon is. Mint elhangzott, ahhoz, hogy a lakosságot védettnek lehessen tekinteni egy járvánnyal szemben, 95 százalékuknak kell rendelkeznie védettséggel, ez az arány Romániában 88,1 százalékos, megyénkben valamivel magasabb, 88,9 százalékos.

A Közegészségügyi Hatóság nagyváradi székhelye

A Közegészségügyi Hatóság nagyváradi székhelye

 

A kanyaróról számokban

Bihar megyében május 12-éig 74 kanyarós esetet jegyeztek – a betegek mindegyike valamelyik roma kolóniáról került kórházba, május 8–14 között pedig 19 újabb esetet jeleztek, ők nem mindannyian romák, hangzott el. Azokban a roma közösségekben, ahol van orvosi asszisztensi végzettséggel rendelkező mediátor (őt az önkormányzatoknak kell alkalmaznia), aki a közegészségügyiekkel is tartja a kapcsolatot, és tájékoztat a védőoltás szerepéről, egyébként nőtt a beoltott gyermekek száma, tudtuk meg.

Az országban május 12-éig 5728 igazolt kanyarós eset van, 39 megyéből jeleztek megbetegedéseket, és 25-en vesztették életüket a betegség vagy annak szövődményei következtében.

A Biharral szomszédos megyék közül Arad megyében sok a megbetegedés, ott 880 esetről tudnak, Szatmár megyében 191, Kolozs megyében 102, Szilágyban 33 esetet jegyeztek. A legtöbb beteg – 1051 – Temes megyében van, ott a legmagasabb az elhalálozások száma is, nyolcan hunytak el a betegségben, Arad és Dolj megyében öten-öten, Krassó-Szörény megyében pedig hárman. Bihar, Szatmár és Călăraşi megyében, valamint Bukarestben eddig egy-egy ember vesztette életét a kanyaró miatt.

Fried Noémi Lujza