Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kis nyelvtanosokat díjaztak

Megvannak a VI. Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny döntősei. A megyei szakasz díjkiosztó ünnepségét csütörtökön tartották a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében. Az immár hagyományossá vált vetélkedő idén is a 16-os számú Általános Iskola és a Diákokért Egyesület közös szervezésében zajlott.

„A verseny legfőbb célja, hogy fejlesszük a gyermekek helyesírását, a kézírásra fektetve hangsúlyt. Ez a verseny egyedi olyan szempontból, hogy tollbamondással kezdődik. Ugyanis ezáltal tudjuk a legjobban gyakoroltatni és rögzíteni a gyermekekkel a helyesírást” – nyilatkozta lapunknak Krasznai Tünde szervező pedagógus. A fiatal versenyzőknek számot kellett adniuk a magyar szólások, közmondások ismeretéről is, valamint betűrejtvényeket és képrejtvényeket kellett megoldaniuk.

kis nyelvtanosokat 1

„Olyan feladattípusokat is betettünk a versenylapba, amivel az osztályban ritkábban szoktak találkozni a diákok. Ezáltal tulajdonképpen nemcsak a diákot, hanem a tanárt is fejlesztjük, hogy olyan típusú feladatokat is gyakoroltasson a gyermekekkel, ami a Fürkész-versenyen van” – tette hozzá Demeter Ignác Attila, az V.–VIII. osztályosok versenyének szervezője.

A II., III., és IV. osztályos versenyzőket idén is támogatta az Oktatásügyi Minisztérium, a költségvetés oroszlánrészét azonban a Diákokért Egyesület vállalta magára. Az elemisták versenyén az ország 15 megyéjéből vettek részt, az V.–VIII. osztályosok megmérettetésén pedig tíz megye diákjai.

A Bihar megyei létszámot tekintve 48 második osztályos, 44 harmadikos, 33 negyedikes tanuló vett részt a megmérettetés most zajlott megyei fordulóján. Közülük a pontszámok alapján Gyenge Edwin Márton (I. hely, margittai Horváth János Elméleti Líceum, II. oszt.), Nilgesz Irisz (II. hely, 16-os Általános Iskola, II. oszt.), Kuti Janka Jázmin (I. hely, nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum, III. oszt.), Székedi Péter (I. hely, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, IV. oszt.) és Király Alexandra (II. hely, Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, IV. oszt.) jutott a döntőbe.

A nagyok mezőnyében 22 nyolcadikos, 32 hetedikes, 33 hatodikos és 39 ötödikes versengett. A legkiválóbb eredményt érték el és így bejutottak az országos döntőbe: Hajas Dorottya Zsófia (I. hely, margittai Horváth János Elméleti Líceum, V. oszt.), Ellenes-Jakabffy Zselyke Iringó (II. hely, nagyváradi Művészeti Líceum, V. oszt.), Rázmán Botond (I. hely, Ady Endre Elméleti Líceum, VI.oszt.), Veres Dóra (II. hely, nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum, VI. oszt.), Brînda Cristian Alexandru (I. hely, Szacsvay Imre Általános Iskola, VII. oszt.), Koncz Erik Richárd (II. hely, székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, VII. oszt.), valamint Zétényi Zsuzsa Erika (I. hely, Horváth János Elméleti Líceum, VIII. oszt.) és Rist Nóra (II. hely, berettyószéplaki 1-es számú Szakképző Líceum, VIII. oszt.).

Az országos döntő az V.–VIII. osztályosoknak március 31-én és április 1-jén zajlik majd, a II.–IV. osztályosoknak pedig április 7–9. között, mindkettő az Ady Endre Líceumban.

Sz. G. T.