Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kis nemzetek Európában

Izlandról és a Feröer-szigetekről tartott élménybeszámolóval egybekötött gazdaságtani előadást Fábián Attila és Posta Ákos István, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) két hallgatója az egyetem amfiteátrumában. A rendezvényt a Partiumi Területi Kutatások Intézete (PTKI) előadássorozatának keretében tartották kedden. Az előadások moderátora dr. Szilágyi Ferenc docens volt, a PTKI egyik alapító tagja, a PKE Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának dékánja.

A bemutatók előtt Szilágyi elmondta, ez a nyílt tantermi előadás része annak a folyamatnak, amely közösségi térré formálja a PKE új épületét, és ahol új tevékenységekbe kezdhetnek a hallgatók. Ennek a rendezvénysorozatnak a keretében eddig ugyanis külsős kutatókat hívtak meg, akik egy-egy szakterületet mutattak be a hallgatóságnak.

dav

Kedden a harmadéves zeneszakos Fábián Attila az Izlandon töltött öt hónapjáról beszélt, tanulmányi útját az Erasmus+ ösztöndíjprogram támogatta. Előadásában gazdasági, turisztikai, földrajzi szempontból bemutatta az országot, így beszélt a sarki fényről és a téli napéjegyenlőség érdekességeiről, majd személyes tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. Elmondta, hogy ő az első PKE-s hallgató, aki Reykjavikban tanulhatott fél évet az ottani zenefőiskolán. Nagy megtiszteltetés volt számára, hogy az ország legnagyobb, hétszáz férőhelyes templomában koncertezhetett többször is, nem kis közönség előtt. Külön élvezte, hogy kifejezetten gyakorlatias a zeneképzés Izlandon, ezt hiányolja az itthoni egyetemen.

dav

Posta Ákos István a többnyelvűség és multikulturalitás mesterképzés másodéves hallgatója, ő többször járt a Feröer-szigeteken kutatói ösztöndíjak révén. Interaktív előadásában bemutatta az ország oktatási rendszerét, gazdasági, kulturális, történelmi és politikai hátterét. A szigeteken vásárolt napilapokat és különböző nyomtatványokat, feröeri bélyeggyűjteményét körbeadta a közönségnek, és feröeri énekesek dalait játszotta le, miközben megválaszolta a közönség kérdéseit.

A rendezvény végén dr. Debrenti Edit, a PTKI igazgatója egy-egy ajándékcsomagot adott át a fiatal előadóknak.

Kiss Erzsébet Janka