Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kis Gábor: „Merész” a váradi költségvetés

Kiértékelő sajtótájékoztatót tartott a péntek délutáni költségvetési közvitáról Kis Gábor, az RMDSZ váradi önkormányzati képviselője hétfőn. A tanácstag szerint merész a megyeszékhely idei költségvetése, ám dicsérendő benne a gazdasági igazgató munkája.

nfd

Kis Gábor (képünkön) ismertette az RMDSZ rövid, közép és hosszú távú javaslatcsomagját, mely „nem zavarja” a végrehajtási javaslatcsomagot, ugyanis alig 15%-a a költségvetésnek. Az RMDSZ-frakció kiadásokra vonatkozó javaslatainak becsült értéke 45–47 millió lej között mozog.

A szervezet beadványában szerepeltek általános, kulturális és oktatási intézményekre vonatkozó, lakónegyedekre vonatkozó, kulturális, ifjúsági, egyházügyi és sporttevékenységekre vonatkozó javaslatok, illetve emlékhelyek létrehozására és elhelyezésére vonatkozó javaslatok. Utóbbiban a váradszőllősi (a mindenki keresztje mellett egy egyszerűsített, nevek nélküli emléktábla az egykori temetőben eltemetett polgárok emlékére) és velencei (emléktábla a II. világháborús bombázás áldozatainak emlékére) emlékművek létrehozását szorgalmazta a szervezet, illetve Szent László-szobor elhelyezését a Szent László (ma Unirii) téren vagy a várban, Kabos Endre-szobor elhelyezését, a Szacsvay-szobor körülötti tér megújítását, illetve Rimanóczy-szobor elhelyezését a Fő utcán. A szervezet javaslatában a tervezési, engedélyeztetési és megvalósítási tervek mellett szerepel az is, hogy legalább a műemlékek hatástanulmányának elkészítése idén elkezdődjön.

A szervezet a kulturális, ifjúsági, egyházügyi és sporttevékenységekre vonatkozó javaslata szerint a Festum Varadinum, a Szent László Napok, a virágkarnevál, a Partiumi Zenésztalálkozó stb. események finanszírozására is külön pénzalapot kellene elkülöníteni. Az egyházak részére 500 ezer lejt, az orvosi szűrőprogramokra 400 ezer lejt, a fiatal sportolók díjazására 180 ezer lejt, egyéb sporttevékenységekre pedig egymillió lejt kértek. Az RMDSZ továbbá kérte, hogy a kiadási oldalon a sport és kultúra kategóriából vegyék ki a kultúrát, mivel csak sporttevékenységek vannak feltüntetve, és azt tegyék át a kulturális, ifjúsági, egyházügyi és sporttevékenységek kategóriájába.

A lakónegyedekre vonatkozó javaslataiban az RMDSZ említi a Bémer (ma Ferdinand) tér felújítását, ahol mélygarázst szeretnének létrehozni a színház előtt vagy mögött. Ennél a javaslatnál is az a szövetség kérése, hogy legalább a hatástanulmány elkészülhessen még idén.

Egy következő javaslata az RMDSZ-nek hatástanulmány készítése az egykori, Váradon működő ipari létesítmények maradványairól, melyek környezetszennyező és az egészségre káros anyagokat bocsátanak ki. Ennek kapcsán, a probléma gördülékenyebb megoldása érdekében szakmai konferenciát is szerveznének a hatóságok és a minisztériumok bevonásával.

Kis Gábor megerősítette a Nagyváradi Egyetem hallgatóinak kérését, miszerint nagyobb együttműködést várnak az önkormányzat és a felsőoktatási intézmények között.

Kiss Erzsébet Janka