Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kirándulás Budapestre

Az elmúlt hét végén az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete kirándulást szervezett Budapestre, ahol az Országház mellett a budai várat, illetve a magyar főváros nevezetesebb hídjait is megtekinthették. A mintegy 50 főből álló csoport – Szalacsról, Ottományból, Albisról, Asszonyvásáráról, Kiskerekiből, Székelyhídról, Érolasziból – autóbusszal járta be Budapestet, hasonlatosan a tavalyi kiránduláshoz, amikor szintén az említett nevezetességek voltak a célpontok.

kirandulas

Az élménybeszámolóból többek között kiderült, a 17 éven át (1885–1902) épülő impozáns alkotás, az Országháza mára Magyarország, illetve Budapest legjellegzetesebb szimbóluma, amellyel egy időben épült a Hősök tere, az Andrássy út, a Nyugati pályaudvar, több Duna-híd, valamint Európa első földalatti vasútját is ebben az időszakban adták át. Mindezek mellett a korszak legnagyobb magyar vállalkozásának mégis az Országházat tekintik. Az építésnél kifejezett szándék volt, hogy magyar alapanyagokból hazai iparosok, illetve gyártók bevonásával készüljön el az épület. Steindl Imre építész – az épület megálmodója és tervezője – és korának számos képzőművésze, mesterembere, a magyarság akkori erejét és önbizalmát fejezte ki ezzel az egyedülálló, stílusában neogótikus alkotással.

Az érmelléki szervezők (Rencsik Ferenc, Barta Erzsébet, Barta Béla) beszámolójából az is kiderült, hogy a megyei szervezet jóvoltából a csoport ingyenes belépőt kapott az Országházba, ahol a Szent Korona és egyéb látnivalók mellett az egyik leglátványosabb ceremóniát, az őrségváltást is sikerült megszemlélniük.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtószolgálata