Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kirándulás az Országházba és a Budai Várba

Augusztus 29-én, szombaton kirándulást szervezett az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete Budapestre, ahol az Országház mellett a Budai Várat is megtekinthette az a mintegy száz főből álló csoport – Szalacsról, Érkeserűből, Ottományból, Székelyhídról, Érolasziból, Paptamásiból, Biharból és Nagyváradról –, amelyet két autóbusz szállított a magyar fővárosba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az élménybeszámolóból többek között kiderült, a 17 éven át (1885–1902) épülő impozáns alkotás mára Magyarország és a főváros szimbóluma, ugyanakkor vele egyidőben épült a Hősök tere, az Andrássy út, a Nyugati pályaudvar, több Duna-híd, valamint a kontinens első földalatti vasútját is ebben az időszakban adták át. Mindezek mellett a korszak legnagyobb magyar vállalkozásának mégis az Országházat tekintik. Az építésnél kifejezett szándék volt, hogy magyar alapanyagokból, hazai iparosok, illetve gyártók bevonásával készüljön el az épület. A munkálatok során nem volt helye a spórolásnak, így csak 22-23 karátos aranyból mintegy 40 kg-ot használtak fel a díszítésére. Steindl Imre építész – az épület megálmodója és tervezője – és korának számos képzőművésze, mesterembere, a magyarság akkori erejét és önbizalmát fejezte ki ezzel az egyedülálló, stílusában neogótikus alkotással.

kirandulas 2

Mint említettük, a látogatás során a bihariaknak alkalmuk volt megnézni a Budai Várat is, illetve annak fontosabb jellegzetességeit.

Az országházi látogatást Csomortányi István, a néppárt megyei elnöke segítette elő, Pánczél Károlyhoz, a Fidesz országgyűlési képviselőjéhez, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnökéhez intézett levelével. Nevezett képviselő Erdélyből és a Partiumból szervezetten érkező látogatók fogadását és útbaigazítását biztosítja.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtószolgálata