Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kipróbálhatjuk az elektromos buszt

Elektromos autóbuszokat kíván vásárolni a közeljövőben a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL), erről tartottak tegnap az illetékesek sajtótájékoztatót a városházán, majd a jelenlevő újságírókat próbaútra is elvitték az új, Solaris Urbino típusú busszal. A sajtótájékoztatón részt vett Csuzi István, az OTL vezérigazgatója, Mircea Mălan váradi alpolgármester, Pop Viorel, az OTL műszaki igazgatója, illetve az elektromos buszok romániai forgalmazóinak képviseletében a Bukarestből érkezett Florin Chivu.

kiprobalhatjuk 2

Mircea Mălan elmondta, a váradi önkormányzat régóta foglalkozik annak gondolatával, hogy a környezetet szennyező motorolajjal működő autóbuszokat fokozatosan olyan közszállítási járművekre cseréljék, amelyek környezetbarátok és nem szennyezik a levegőt. Ezért is támogatja az önkormányzat az OTL-t abban, hogy elkezdjék felmérni, milyen lehetőségek adódnak a tömegközlekedés piacán, így bukkantak rá a Solaris cég kínálta elektromos buszokra is.

Florin Chivu elmondta, a Solaris márkájú elektromos buszokat már több EU-s nagyvárosban használják városi forgalomban. A Romániát érintő projektben tizennégy város szerepel, ahol ki fogják próbálni a modern buszokat, ezek közül az első Nagyvárad. A Solaris Urbino elektromos autóbuszokat három méretben gyártják, van nyolc, tizenkét és tizennyolc méteres változat. A Váradra hozott próbabusz tizenkét méteres, a romániai városokba ugyanis ilyeneket akarnak behozni. A buszok villanyárammal működnek, töltésüket vagy éjszaka, huzamosabb ideig vagy akár napközben rövidebb fázisokban is meg lehet oldani. Teljesen zajmentesen közlekednek, és ami nagyon fontos: semmilyen, a környezetre káros kipufogógázt nem bocsátanak ki.

Csuzi Istvántól azt is megtudtuk, hogy ezen a héten, hétfőtől szombat estig a váradi tömegközlekedésben tesztelik az elektromos autóbuszt, melyet a polgárok ingyen kipróbálhatnak, és a buszokon osztogatott kérdőíveken jelezhetik is véleményüket. Hétfőn és kedden az új Solaris-busz a 17-es vonalon közlekedik, szerdán a 14-es vonalon, csütörtökön a 10-es vonalon, pénteken a 12-es vonalon, szombaton pedig a 19-es vonalon. A tizenkét méteres változatú jármű ára 400–450 ezer euró között mozog attól függően, hogy hányat vásárol a város és mekkora kedvezményt kap a gyártótól.

A sajtótájékoztató végén az újságírók és a buszprojektben érintett illetékesek rövid sétát tettek a városban az új, elektromos járművel. A busz valóban tágas, igényes, szinte teljesen hang nélkül közlekedik. Az már egészen más kérdés, hogy vajon megéri-e a városnak ez az új befektetés, hiszen mint megtudtuk, első körben egy, legfeljebb két ilyen buszt akar vásárolni az OTL. A megyeszékhelyen tehát még rengeteg rossz állapotban lévő busz fog közlekedni továbbra is, így kérdéses marad, hogy az újak beiktatása mennyit „javít” majd a szmogos, szennyezett váradi levegőn.

Szőke Mária