Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kiosztották a Wagner Nándor-díjakat

Tegnap délelőtt kerültek kiosztásra a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) az idei Wagner Nándor-díjak. A kitüntetéseket három tehetséges reklámgrafika szakos hallgató vehette át. Az egybegyűlteket az eseményt szervező Partiumi Magyar Művelődési Céh nevében Pintér István kuratóriumi elnök köszöntötte, majd Tolnay István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanügyi tanácsosa, a PKE igazgatótanácsának elnöke mondott beszédet. Mint hangsúlyozta, a nagyváradi születésű Wagner Nándor szobrászművész szellemi örökségét őriző és továbbörökítő Academia Humana Alapítvánnyal folytatott mintegy nyolcéves együttműködés során kiemelkedő eseménnyé nőtte ki magát az egyetem életében az éves díjkiosztás. Ugyanakkor hozzátette, ilyen alkalmakkor érzi leginkább az ember, hogy érdemes volt létrehozni annak idején a reklámgrafika szakot, amely vizuálisan is továbbviszi az intézmény jóhírét.

Kiosztottak (3)

Pintér István, Kiss Sándor és Tolnay István

A grafikai verseny idei témái a magyar szentek voltak, akiket bélyeg- és képeslapterveken kellett hogy megjelenítsenek a résztvevők. Szent László városához híven a legtöbb munka a városalapító királyt és a hermát ábrázolta változatos technikákkal, de számos más szent is megjelent az alkotásokon. A válogatott pályaműveket áttekintve Kiss Sándor, az Academia Humana Alapítvány elnöke sajnálatát fejezte ki, amiért nem ő a magyar posta elnöke, hiszen véleménye szerint érdemes lenne jó néhány fiatal tehetséget felkarolni egy „magyar szentek” bélyegsorozattal. Az alapítványelnök ezt követően beszélt a zsűrizés nehézségéről, hiszen egyedi alkotásokat teljes sorozatokkal kellett összevetni. Az idei versenyt végül is Fazakas Noémi nyerte, Bende Attila második lett, míg a harmadik díjat Zöld Szabolcsnak ítélték oda. A díjkiosztást követően Kiss Sándor azt is bejelentette, hogy 2015-től újabb tíz évre meghosszabbítják majd a versenyt, így számos reklámgrafikai évfolyam hallgatói összemérhetik még tudásukat. A jövő évi verseny témája egyébként Wagner Nándor Filozófiai kertje lesz, amelyről a tegnapi eseményt követően egy rövid dokumentumfilmet is bemutattak, melyben a négy országot megjárt szobrászművész is megszólalt.

Sz. G. T.

Kiosztottak (1)

A dobogósok: Bende Attila, Fazakas Noémi és Zöld Szabolcs