Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kincseket kerestek a gyerekek

Szombaton délután tartották a Szent László Családi Napot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szent László Teológiai Líceum és a Szigligeti Színház közreműködésével a püspöki palota kertjében. A negyedik alkalommal megtartott családi napon ű többféle programmal is várták a kisebbeket-nagyobbakat.

kincseket 1

Mint elhangzott, a jubileumi évben Szent László király közösséget, országot, egyházat építő erényeit akarták közelebb hozni a szervezők a gyermekekhez és családokhoz, a nap mottójának választott szentírási rész alapján: „ A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő!” (Lk 6, 45). Ennek jegyében a „kincskeresésre invitálták a kisebbeket. Mint Tankó Zitától, a Szent László-iskola tanítójától megtudtuk, a játékos ügyességi feladatokat úgy állították össze, hogy azok kincskereső próbákká váljanak a lovagkirály udvarában. Az egyes feladatok teljesítésével a gyermekek olyan erényekkel gazdagodtak, mint a kitartó türelem, a bátorság, a hit, a bölcsesség, ezekért egy papírból kivágott Szent László érme részeit gyűjthették össze, és ragasztották a pajzsukra, illetve elkészíthették Szent László hűséges paripáját, kaphattak kereszt markolatú kardot. Végezetük az erénykeréknél kipörgethették, mely erény bajnokává váltak, ezt követően lovaggá avatták őket, és kapnak egy mézeskalács pénzt, úgymond Szent László pénzét.

. Böcskei László megyéspüspök…

. Böcskei László megyéspüspök…

 

Múlt, jelen és jövő

Miután Bíró Éva rádiós műsorvezető felkonferálta a családi nap várható eseményeik, házigazdaként Böcskei László megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket.

… és Czvikker Katalin színházigazgató is köszöntötte az egybegyűlteket

… és Czvikker Katalin színházigazgató is köszöntötte az egybegyűlteket

„ A rendezvényeink alkalmából sokszor szóba került a múlt, a jelen és a jövő, azért, mert egy olyan népnek vagyunk a fiai, lányai, amelynek gyökerei vannak, és nagyon fontos, hogy ezeket a gyökereket ismerjük, felelevenítsük saját magunkban egyéni és közösségi életünkben. A jelent azért, mert a jelen mostani pillanat, a jelen pillanat mindig nagy kihívás és nagy felelősség. A jövő pedig akár a hittel is összekapcsolható, hiszen nem semmiben, a véletlenben járunk, mi hisszük azt, hogy van egy jövőnk, a jövőt magunknak kell alakítanunk, megteremtenünk kimunkálnunk.” – mondta a megyéspüspök. Böcskei László köszönetet mondott a szervezőknek is azért, hogy lehetőséget adtak olyan délutánra, melynek során megtapasztalhatjuk, jó együtt lenni és hogy sok olyan érték áll rendelkezésünkre, amelyekről jó elbeszélgetni, s jó elmélyíteni azokat saját magunkban.

Az égig érő fa

Az égig érő fa

A püspök a kisebbekhez is szólt, mondván: „ Kedves gyermekek, nagyon örülünk, hogy itt vagytok, és kívánjuk azt hogy majd végigjárva ezeket a pontokat, ahol majd lépésről lépésre megismerkedhettek Szent László király életével, erényeivel ti is megtapasztaljátok azt, hogy milyen szép dolog egy ilyen híres királynak a követője lenni, és kívánok ehhez nektek bátorságot, kitartást, és sok-sok örömet, és hogy fogadjátok örömmel majd a meglepetéseket is, amelyeket elkészítettünk nektek a mai délután.”

VANmeSe

VANmeSe

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója elmondta, hogy a befogadás, amivel találkoztak a közösség részévé tette őket is. „Azok az értékeke, melyekről a püspök úr beszélt, nem állnak távol a Szigligeti Színháztól és annak közösségétől sem, hiszen a család, a gyermekek számára nagy gonddal tervezzük minden évben az évadainkat. A három társulat kiemelten kezeli a családot, a gyermekeket, és a számukra készített programokat, az Iskola a színházban, színház az iskolában program keretében is egyre inkább közel engedjük a és mindennapjaink részévé tesszük a fiatalokat, a és a gyerekeket.” – mondta a színház vezetője.

 

Kincseket gyűjtöttek össze

Kincseket gyűjtöttek össze

Előadások és kincskeresés

A programok sorát a Lilliput Társulat Égig érő fa című előadása nyitotta meg, és a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének legújabb előadása, a VANmeSE című zenés, táncos, verses előadásából is láthattak részleteket. Az árnyas fák alatt különféle foglalkozásokkal várták a gyermekeket, de volt arcfestés is, és természetesen a már leírt kincskereső játék. Rögtönzött tárlatot is láthattak a résztvevők a palota kertjében, ahol a Szent László a lovagkirály rajzpályázatra érkezett alkotások egy részét bocsátották közszemlére.

Fried Noémi Lujza